Dome slatki dome
DIZAJN: KAKO ODABRATI KAMIN

Oblik ložišta pomno odabrati
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Najbolje je kamin postaviti nasuprot sjedećoj garnituri ili blagovaoničkom stolu

Pozicija kamina najčešće je uvjetovana pozicijom dimnjaka, pa je važno odabrati oblik ložišta i dizajn kamina koji će najbolje pristajati prostoru. Pravilno postavljen kamin zadovoljit će i funkcionalne i estetske zahtjeve u prostoru. Oblik ložišta usmjerit će zbivanja oko kamina i u samom prostoru, pa ga je stoga potrebno pomno odabrati.Bilo gdje


Jednostrano orijentirana ložišta naglasit će zid na kojem se nalaze. Uz kamin se mogu smjestiti elementi namještaja, TV uređaj ili zid može biti oslobođen svih suvišnih detalja. U opciji slobodnog zida kamin može biti smješten bilo gdje - u dnevnom boravku, blagovaonici, spavaćoj sobi. To se osobito odnosi na kamine na bioetanol, koji ne zahtijevaju dimnjak. Ložišta/kamini s prednjom i bočnom orijentacijom zahtijevaju pomno promišljanje onoga što se događa u prostoru. Bočni izražaj kamina nužno zahtijeva i otvaranje prostora u tom smjeru. Često se događa da osobe odaberu takav tip kamina, a onda bočnu stranu kamina orijentiraju prema zidu. Na taj je način negirano upravo ono što takav model kamina zahtijeva - aktiviranje prostora u dva smjera. Dovoljno je smjestiti foteljicu uz bok ili ostaviti slobodan prostor za komunikaciju.

Zanimljive priče


Kamin može povezati dva prostora, poput blagovaonice i dnevnog boravka, pa ga je moguće smještati upravo na takva mjesta. Isto se odnosi i na otvaranje obiju bočnih strana kamina. Sve tri strane trebaju biti slobodne, a naglasak usmjerite na prednju frontu, osim ako se radi o kutnom kaminu. Kutna pozicija zahtijeva otvaranje prostora prema naglašenom kutu, a nikako njegovo negiranje elementima namještaja. Ložišta/kamini s otvorenom prednjom i stražnjom frontom treba smjestiti u prostor u kojem se na dvije suprotne strane događaju zanimljive priče. To može biti zona sjedenja s jedne strane, a biblioteka ili blagovaonica s druge.
Jasminka Knežević
Ugodni izražaji
Samostojeći kamini iznimno su atraktivni u prostoru, ali rijetko izvedivi. Potrebna je velika površina prostorije, kao i dobra organizacija, da bi se postigao sklad. U takvoj postavi nužno je aktivirati cijeli prostor, jer se stvara snažna kružna veza oko kamina. Svaki od navedenih oblika kamina može stvoriti vrlo ugodne izražaje u prostoru.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUHINJA U TRENDU

U kuhinji se druži, objeduje i zabavlja

2

NAMJEŠTAJ U NIJANSAMA BIJELE

Savršen bijeli kauč može podići vaš prostor

3

U PROLJEĆE OBILNO CVATU U SVIM DUGINIM BOJAMA

Zahvalan i otporan jaglac cvjeta među prvima