Novosti
VEĆ 11. KVARTAL ZAREDOM RASTE NAM BDP

Hrvatska je najbolja u EU-u po rastu BDP-a u 3. kvartalu
Objavljeno 29. studenog, 2023.
Gospodarstvo Hrvatske u trećem je tromjesečju 2023. poraslo za 2,8 posto

Hrvatska je trenutno prva u Europskoj uniji po rastu BDP-a u 3. kvartalu, što potvrđuje ispravnost poteza Vlade u okolnostima kriza, izjavio je u utorak predsjednik Vlade Andrej Plenković. Naime, zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u 3. tromjesečju ove godine, već 11. kvartal zaredom, i to za 2,8 posto na godišnjoj razini, objavio je Državni zavod za statistiku.Potrošnja kućanstava


To je brži rast nego u 2. ovogodišnjem tromjesečju, kada je BDP porastao 2,6 posto. Potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-a, porasla je u 3. kvartalu za 3 posto u odnosu prema istom razdoblju godinu prije, brže u odnosu prema 2,1-postotnom rastu u prethodnom tromjesečju. Brutoinvesticije u fiksni kapital porasle su za 6,1 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom kvartalu (4,2 posto). Porasla je i državna potrošnja, za 2,1 posto, nakon što je u prethodna tri mjeseca ojačala za 6,8 posto. S druge strane, izvoz roba i usluga pao je za 8,5 posto na godišnjoj razini, znatno više od 0,7 posto pada u prethodnom kvartalu. Izvoz roba pao je za 20,4, a usluga za 0,5 posto. Uvoz roba i usluga smanjen je za 12,1 posto, znatno više nego u prethodnom kvartalu, kada je skliznuo za 1,6 posto. Pritom je uvoz roba smanjen za 14,8, a uvoz usluga porastao je za 5,9 posto.

“Koliko je snažan oporavak gospodarstva nakon pandemije, govori podatak da je BDP u 3. kvartalu realno za 13 posto veći nego u 3. kvartalu pretpandemijske 2019.", ističu iz Vlade, dodajući da su na rast BDP-a najveći utjecaj imali nastavak rasta potrošnje kućanstava od 3 posto, kao i sve brži rast investicija u fiksni kapital, koji je iznosio 6,1 posto. Eurostat je dosad objavio podatke o kretanju sezonski prilagođenih stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu za 23 države članice EU-a, pri čemu prednjači Hrvatska s 3 posto. Slijedi Cipar, čije je gospodarstvo u 3. kvartalu ove u odnosu prema istom kvartalu lani raslo za 2,2 posto, pa Rumunjska s 2,1 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u trećem tromjesečju poraslo 3 posto na godišnjoj razini, a 0,3 posto na kvartalnoj razini. Tako je rast domaćeg gospodarstva brži u odnosu prema prosjeku EU-a. Eurostat je nedavno objavio da je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU-a, prema sezonski prilagođenim podacima, stagniralo u odnosu prema prethodnom kvartalu, a na godišnjoj je razini poraslo za 0,1 posto. Gospodarstvo eurozone je, pak, u trećem tromjesečju palo za 0,1 posto na kvartalnoj, a poraslo za 0,1 posto na godišnjoj razini.

HUP: Iznad očekivanja


“Za nama je još jedan uspješan kvartal, s rastom BDP-a većim od 2,8 posto, koji je iznad očekivanja, ali loša struktura rasta BDP-a najavljuje izazove s kojima će se gospodarstvo još intenzivnije boriti u mjesecima pred nama", istaknuli su iz Hrvatske udruge poslodavaca u komentaru tih podataka. Zabrinjava ih, navode, snažan pad izvoza roba, što je direktna posljedica usporavanja ekonomija u našem okruženju i recesije u ekonomijama najznačajnijih partnera. Pad izvoza usluga pokazuje da se postojeći model turizma suočava s ograničenjima rasta, kažu, napominjući da ti podaci sugeriraju da je potencijal turističkog modela koji ima Hrvatska došao do vrhunca. Također ističu kako je vrijeme za poticanje organiziranog turizma visoke kvalitete. Stoga HUP podržava novi Zakon o turizmu, koji ide u smjeru razvoja segmenata turizma veće kvalitete i veće dodane vrijednosti te održivog turizma.

Pozivaju i na donošenje mjera kojima bi se omogućilo dizanje konkurentnosti domaćih proizvoda i usluga, kako bi zadržali izvozni potencijal. Hrvatski je izvoz, navode, opterećen poreznim tretmanom rada, ali i cijenom električne energije za tvrtke, koja je iznad prosjeka EU-a. Stoga HUP zagovara rasterećenje plaća kroz podizanje osobnog odbitka iznad razine minimalne plaće te snižavanje poreznih stopa poreza na dohodak, što bi ubrzalo rast plaća uz zadržavanje konkurentnosti.

Igor Bošnjak
PLENKOVIĆ: ZASLUGE RADNIKA I GOSPODARSTVA
“U usporedbi s trenutnim podacima za 23 države članice EU-a, Hrvatska u trećem kvartalu ove godine bilježi najveću stopu rasta u EU-u. Tome su pridonijeli hrvatski gospodarstvenici i radnici, kao i snažne intervencije Vlade u okolnostima brojnih kriza s ciljem očuvanja socijalne kohezije”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, dodajući da su mjere koje je Vlada poduzimala pomogle u očuvanju standarda građana, nastavku realnog rasta plaća, zaposlenosti i održavanju stabilnosti tržišta rada. “Usto, snažan zamah gospodarstvu daje rast investicija, na što utječe uspješna provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Uz realizaciju reformi i korištenje europskih sredstava, nastavljamo poticati rast i jačati konkurentnost gospodarstva’’, ističe Plenković u priopćenju.

BDP u 3. kvartalu realno je 13 posto veći nego u 3. kvartalu pretpandemijske 2019., kažu iz Vlade

Možda ste propustili...

DRŽAVNI TAJNIK MINISTARSTVA GOSPODARSTVA:

Slavonski Brod - za čišći zrak

IZMJENE KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA GRADITELJSTVO

Radnicima desetak posto veće plaće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA U JAVNOJ RASPRAVI

Za nužne će popravke u
zgradi trebati suglasnost
vlasnika 33 posto udjela

2

VEĆA MOBILNOST, NOVI PROGRAMI, VIŠE STRANIH STUDENATA

Sveučilište u Osijeku postaje atraktivnije za studente i istraživače

3

DJELO GENERALA KREŠIMIRA ĆOSIĆA PREDSTAVLJENO U OSIJEKU

“Knjiga je poziv mladima na njihovu odgovornost za modernu hrvatsku državu”