Osijek
DVOSTRUKA SVEČANOST U BILJU

Proslava bračnih jubileja i 25. obljetnica povratka
Objavljeno 29. studenog, 2023.
Neki su svoje vjenčanje odgađali sve dok se ne vrate kući u Bilje iz progonstva

Veselo je bilo na zajedničkoj proslavi 76 bračnih jubileja koju je organizirala Općina Bilje za one koji ove godine slave okrugle obljetnice počevši od 25 godina zajedničkog života. Ujedno je to, napominju načelnik Željko Cickaj i Frano Kopić, bila i 25. obljetnica od povratka u Bilje nakon progonstva, što znači da su neki strpljivo čekali upravo baš povratak kućama pa da započnu bračni život u svom Bilju umjesto u progonstvu.Ovakve proslave, na kojima se pripremi zajednička večera i glazba za ples, podijele licitarska srca, darovi za slavljenike, butelje vina, buketi cvijeća i primjereni novčani primitak u skladu s brojem godina zajedničkog života, tradicija su već deset godina. Naravno, prije večere su svi zajedno sudjelovali na svečanoj misi u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Bilju zajedno s predstavnicima općinske uprave, a misno je slavlje predvodio velečasni Vjekoslav Lulić. Damama su bukete dijelili uz Cickaja, Kopić i Igor Gamoš iz općinskog komunalnog odjela. Svirali su dečki iz Folklornog ansambla Bilje, a u njihovu su ritmu goste živahno služile vesele pjevačice iz biljskog pjevačkog zbora. Najstariji par i nakon 67 godina života, Marija i Josip Kiš, ne stidi se iskazati poljupcem javno ni dandanas.


- Baš volimo ovu tradiciju kojom njegujemo prave vrijednosti, želimo naglasiti i pokazati koliko je obitelj važna. Ideju je sa mnom pokrenula ekipa mojih najbližih suradnika. Znamo da to imaju i neki veliki gradovi, ali mi smo to napravili i organizirali malo drukčije. Naime, radi se o ruralnoj sredini s ljudima koji vole ovakva događanja, imamo puno naselja koja su udaljena, pa je ovo prigoda da se ponovno svi sretnu, porazgovaraju i odlično provedu. Tako je bilo i ovaj put, i to u prostoru Doma kulture, koji smo potpuno preuredili. Pun prostor ljudi, ispunjen plesom i pjesmom… Tradicija je da najprije poslušamo misu u našoj župnoj crkvi, pa poslije dođemo ovdje u Dom kulture i na zajedničkom druženju uz jelo i piće koje je osigurala Općina uz darivanje proslavimo te obljetnice zajedno. Svake godine, pa tako i ove, zadržali smo darivanje koje je bilo ranijih godina u bonovima, a koje su slavljenici dolazili unovčiti ovdje na blagajnu u Općini. Sada smo pojednostavnili pa se sredstva uplaćuju na bankovne račune slavljenika. Pokušat ću pojednostavniti i kazati u kunama - išli smo po principu da je dar za 25 godina braka 250 kuna, za 30 godina je 300 kuna, za 40 je 400 kuna, te za 50 i više godina braka 500 kuna, u protuvrijednosti u eurima - kaže načelnik Cickaj.

Napominje da je to skromno, ali sasvim dovoljno da bi se pokazala pažnja. A slavljenici su zapravo pokazali da im u svemu tome nije važan poklon koliko im je bitno da ovo općinsko vodstvo drži do svega toga i do ljudi.

- Ljudi su zadovoljni, došli su se proveseliti. Ne vide se duže vremena, a budući da stanuju udaljeni u više naselja, ovo je odlična prigoda da se ovdje dođu vidjeti, lijepo podružiti… Mislim da je prepoznato da mi, sve ovo vrijeme od kada sam načelnik, nastojimo učiniti sve što možemo kako bismo unaprijedili život i pružili ljudima nešto što drugdje nemaju, a pokazali smo, doista, od najranije dobi naših stanovnika, dakle od predškolske dobi, do umirovljenika, jedinica lokalne samouprave koja itekako vodi brigu o ljudima koji ovdje žive - zaključuje Cickaj.

Darko Pejić
Marija i Josip Kiš zaljubljeni su još uvijek nakon 67 godina braka

Možda ste propustili...

AKADEMIJA ZA CJELOVITI RAZVOJ DJETETA

ISKRA: Novi ciklus seminara i radionica

IZLOŽBA SLIKARSKIH RADOVA U GISKO-U

Stari Osijek u očima amatera iz "Likara"

STATISTIKA POKAZUJE POZITIVNE TRENDOVE

Zaposlenost u Osijeku raste, kao i gospodarske aktivnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRED KBC-OM POSTAVLJENA PRVA OD PET KOMUNIKACIJSKIH PLOČA

Olakšana komunikacija djeci s
govorno-jezičnim poteškoćama

2

LARVICIDNI TRETMANI

Grad Osijek u borbu protiv komaraca opet zajedno sa susjedima

3

POGLED KROZ KLJUČANICU: DAN ZA SREDNJOŠKOLCE NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Studiranje nije samo polaganje ispita nego i brojne aktivnosti u udrugama