Novosti
PROSVJED I U ĐAKOVŠTINI

Seljaci blokirali promet na državnoj cesti Đakovo - Našice
Objavljeno 27. studenog, 2023.

POTNJANI – Na ulazu u Potnjane iza 10 sati 50-ak seljaka s područja Đakovštine sa 40-ak traktora blokiralo je promet državnom cestom Đakovo – Našice.

- Ostajemo ovdje do daljnjega jer tražimo da nam se dopusti svinjokolja naših, zdravih svinja jer je vrijeme zahladilo za taj posao. Nismo protiv države i zakona, ne tražimo  mi ništa novo nego nešto što se u Slavoniji stoljećima radi. Ova generacija ljudi kada umre, više nitko nakon nje neće znati taj posao raditi i samo će se nostalgično prisjećati svinjokolja, rekao je prosvjednik ivica Backo iz Potnjana, član Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi SLB.

Prosvjednici iz Potnjana ogorčeni su i jer njihovo selo pripada zoni ograničenja, a susjedno selo Bračevci  ne, pa ispada, poručuju, da na „nekoliko metara jedni smiju klati svoje svinje, a drugi ne“.

Prosvjede i zahtjeve seljaka podržava i Stevica Mihalik iz Potnjana, mljekar, a svinje drži za vlastite potrebe.

- Mišljenja sam da se prosvjedima trebaju pridružiti svi, ne samo svinjogojci, nego i mljekari, drugi stočari, voćari, vinogradari – svi u poljoprivredi, pa i ribari jer stići će val prosvjeda i do njih, kaže Mihalik.

Prosvjednici poručuju da na cesti ostaju do daljnjega, u dogovoru sa Stožerom i Sindikatom. Promet teče alternativnim pravcem paljevine – Drenje – Kućanci gdje se potom 'izbija' na glavnu cestu za Đakovo. S.ŽUPAN

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIPREME ZA DOLAZAK BATERIJSKIH VLAKOVA

Virovitica i Osijek među gradovima u kojima će biti punionice za vlakove

2

SLAVONIJA I BARANJA - OPASNOSTI I DALJE PRIJETE

Na sedamdesetak lokacija pronađene su lani bombe i mine iz Domovinskog rata

3

AKCIJSKI PLAN ZA BORBU PROTIV VELIKOG PROBLEMA

Debljina - bolest koja prijeti svakom trećem građaninu