Kultura
NOĆ KAZALIŠTA U DK-U BRANKA MIHALJEVIĆA

Premijera dječjeg “Orašara”, projekta dviju osječkih škola
Objavljeno 27. studenog, 2023.
Nositelj je GŠ Franje Kuhača, a partner Škola primijenjene umjetnosti i dizajna

Dječje kazalište Branka Mihaljevića bilo je u subotu domaćin Europske noći kazališta. Brojni posjetitelji, veliki i mali, mogli su uživati u dva događaja, Svjetlionici i premijeri baleta Orašar, projektu čiji je nositelj Glazbena škola Franje Kuhača iz Osijeka.Osvijetlili zgradu


- U radionici izrade svjetlosnih vizualizacija pod nazivom Svjetlionica djeca su naučila kako uz pomoć grafoskopa i oslikanih folija osvijetliti zidove i fasade - rekla nam je osječka umjetnica Doris Despot, voditeljica radionice.

Pod njezinim su stručnim vodstvom djeca, učenici od prvog do trećeg razreda osnovne škole, radila puna dva sata u Baletnoj dvorani kazališta, a zatim je pročelje zgrade Dječjeg kazališta zasjalo posebnim sjajem, na oduševljenje svih posjetitelja.


Nakon radionice na rasporedu je bila premijera baleta Orašar. Nositelj je ovog projekta Glazbena škola Franje Kuhača, scenografiju i dizajn osmislili su učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a zanimljivost je sudjelovanje Srednjoškolskog tamburaškog orkestra Glazbene škole Franje Kuhača. Koreografiju i režiju, prema originalu Mariusa Petipaa i Ivana Levanova s libretom, prema adaptaciji Alexandrea Dumasa (oca) priče Orašar i kralj miševa Ernsta T. A. Hoffmana, potpisuje Laura Velasco Farrera, profesorica baleta u osječkoj Glazbenoj školi.

- Naša je škola nositelj ovog projekta, a uz Školu primijenjene umjetnosti i dizajna partneri na projektu su Glazbena škola pri Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića Vukovar i Dječje kazalište Branka Mihaljevića kao domaćin - ističe Sunčana Bašić, ravnateljica Glazbene škole Franje Kuhača i dodaje: "Riječ je o dječjoj verziji baleta Orašar u novom ruhu, za koju su pripreme trajale dva mjeseca, a nastupaju naši učenici i učenici iz Vukovara."

Suradnjom je iznimno zadovoljna i Kristina Kopf, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, koja ističe da je oko 40 učenika iz te škole, uz pomoć mentora, osmislilo scenografiju za predstavu kao i plakate i pozivnice za predstavu Orašar.


Zadovoljstvo radom na ovoj predstavi nije krila ni redateljica i koreografkinja Laura Velasco Farrera. Mali kuriozitet je da u predstavi kao glumac i plesač nastupa naš kolega, novinar i urednik Milan Bugarić, dugogodišnji član ŠPU-a Feniks. Njemu je povjerena uloga gradonačelnika Stahlbauma, domaćina zabave u čijoj se kući održava proslava Badnjaka.

Nova premijera


Cijelu večer zgrada Dječjeg kazališta bila je osvijetljena vizualizacijama pod nazivom "Budi moja boja", koje je također za ovu prigodu priredila Doris Despot. Sve popularnije osvjetljavanje zgrada svjetlosnim vizualima učinilo je Noć kazališta posebnom i u Osijeku. Nakon premijerne, slijedile su dvije reprizne predstave u nedjelju, a ulaznice za sve izvedbe planule su u rekordnom roku.

Dječje kazalište B. Mihaljevića sudjeluje u programu Europska noć kazališta od samih početaka, potvrdio je Ivica Lučić, ravnatelj Dječjeg kazališta.

- Raduje nas ovaj novi Orašar, koji nije konkurencija osječkom HNK-u, jer odaziv publike je jako velik, stoga u siječnju planiramo nove izvedbe ove predstave - rekao je ravnatelj Lučić te najavio novu predstavu u Dječjem kazalištu, "Mendolena i Matija", koja će pretpremijerno biti izvedena 1. prosinca.

Vesna Latinović
Možda ste propustili...

DANI HRVATSKE GLAGOLJICE I GLAGOLJAŠTVA

U Pleternici okrugli stol “Glagoljica, pismo koje spaja”

MDC: POSJEĆENOST HRVATSKIH MUZEJA JE PORASLA

Odlični rezultati i u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana