Svijet
NIZOZEMSKA:

Počinju teški koalicijski pregovori nakon Wildersove pobjede
Objavljeno 24. studenog, 2023.

Čelnici nizozemskih stranaka sastaju se u petak prvi put od pobjede krajnje desnog populista Geerta Wildersa na izborima, a slijedi im težak i dugotrajan proces formiranja koalicije.

Nadmašivši sva očekivanja, Wildersova Slobodarska stranka (PVV) osvojila je 37 mjesta od 150, znatno ispred 25 mjesta za zajedničku listu Laburista/Zelenih i 24 mjesta za konzervativnu Narodnu stranku za slobodu i demokraciju (VVD) premijera u odlasku Marka Ruttea.

To znači da će antieuropski i krajnje desni politički veteran prvi imati priliku sastaviti koalicijsku vladu.

Njegova pobjeda na izborima izazvala je prosvjede u nekoliko gradova. Muslimanske organizacije rekle su da su zabrinute kako će ih se tretirati pod potencijalnom Wildersovom vladom, dok ekološke skupine, uključujući Greenpeace, strahuju da će on uništiti politiku zaštite okoliša.

No Wilders ne može vladati sam i morat će uvjeriti najmanje dvije ili tri stranke da mu se pridruže, a najvjerojatniji kandidati su VVD i Novi društveni ugovor (NSC), nova centristička stranka.

Obje stranke su uglavnom proeuropske i obje su jasno dale do znanja da se o članstvu u EU ne može pregovarati, a isto vrijedi i za vjerske slobode i vladavinu prava, u slučaju da se pridruže prvoj krajnje desnoj vladi u Nizozemskoj.

"Kako stvari stoje usuđujem se reći da ovo neće biti najlakša formacija koju smo ikada imali", rekao je čelnik NSC-a Pieter Omtzigt, dodajući da su njegove izjave u izbornoj noći pogrešno protumačene kao jamstvo da je spreman pridružiti se koaliciji pod Wildersom.

U tek prvom koraku dugotrajnog procesa, čelnici stranaka počinju se sastajati kako bi vidjeli ima li temelja za razmatranje koalicijskih pregovora.

Nizozemcima nisu strani dugi razgovori o formiranju koalicije. Zadnji put im je bilo potrebno rekordnih 299 dana.

Ako Wildersovi napori propadnu, druge stranke bi mogle pokušati formirati centrističku koaliciju bez njega. Ako se ne postigne koalicijski dogovor, Nizozemci će u konačnici ići na nove izbore.

Ministrica pravosuđa Dilan Yesilgoz, Rutteova nasljednica na čelu VVD-a, jasno je dala do znanja da neće žuriti.

"Dva su velika pobjednika na izborima - PVV i NSC. Dakle, tu leži odgovornost za preuzimanje inicijative", rekla je.

Među manjim strankama, Pokret poljoprivrednika-građana (BBB) objavio je da bi bio voljan vladati s Wildersom.

Sedam mjesta te stranke u donjem domu parlamenta ne bi bilo potrebno za većinu, ali ona drži velik broj mjesta u Senatu koji ima ovlasti blokirati zakone.

(Hina)

Možda ste propustili...

TIHI OTPOR UOČI PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Stotine u redu do groba Navaljnog

RUSKI PREDSJEDNIK VLADIMIR PUTIN

Mora odgovarati za smrt Navaljnog

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana