Novosti
PRIMORAC: DRŽAVA USPJEŠNO MOBILIZIRALA ŠTEDNJU GRAĐANA

U upisu trezoraca sudjelovalo više od 37.000 građana s 985 milijuna eura
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Do ponedjeljka u 11 sati, kada je praktički zaključen, više od 37.000 građana sudjelovalo je u upisu trezorskih zapisa i do tada je uplaćeno 935 milijuna eura, ali taj iznos treba razlikovati od ukupnoga od 985 milijuna eura nakon očekivanih uplata, rekao je ministar financija Marko Primorac. Kazao je da će 985 milijuna eura biti dosegnuto ako uplate svi koji su upisali te zapise. "Očekujemo da će se stvarni uplaćen iznos približiti do kraja dana svoti od 985 milijuna eura. Zahvaljujemo svim građanima koji su prepoznali tu priliku te Financijskoj agenciji koja nas je potpuno podržala", rekao je. Ističe da je država uspješno mobilizirala znatan dio štednje građana. "Kada, primjerice, pogledamo iznos od 1,3 milijarde eura u izdanju narodne obveznice, uz ovih gotovo milijardu eura, to je oko 2,3 milijarde eura u godinu dana", dodaje. O proračunu za 2024., kaže da pridjev "predizborni" stoji samo zato što se donosi u predizborno vrijeme. "Ako pogledate komponente on je takav da se rashodi povećavaju, kao i deficit u odnosu na onaj kakav smo imali u planu i za ovu godinu. No to nije nastalo slučajno, nego isključivo zbog realnosti u kojoj se nalazimo i potrebe da nastavimo s odgovornom fiskalnom politikom", tvrdi. Iako kaže da će se ove godine ostvariti gospodarski rast od 2,8 posto, dodaje da su i nadalje prisutni značajni inflatorni pritisci. U 2024. očekuje njihovo znatno usporavanje.

Podsjeća da je trenutno suspendiranim fiskalnim kriterijima iz Maastrichta dopušten deficit od 3 posto i javni dug od najviše 60 posto BDP-a. Kaže da su u proračun koji će u utorak biti predstavljen u Saboru ugradili svoja očekivanja koja će se manifestirati snižavanjem relativnog iznosa našega duga mjerenog u udjelu u BDP-u. “Sa 60,7 posto, koliko očekujemo do kraja godine, 2024. će se spustiti na oko 58 posto”, tvrdi. “Proračun je u ovim okolnostima realan i održiv”, kaže Primorac, dodavši da Hrvatska ima četvrti najniži deficit u eurozoni. H
Marko Primorac

ministar financija

Oko 80 milijuna eura kamata ostalo je građanima Republike Hrvatske, umjesto da su plaćene financijskim institucijama negdje u inozemstvu. Iznimno smo zadovoljni ovim izdanjem trezorskih zapisa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJER: PROSVJEDNIKE NE VODI POLJOPRIVREDNIK

Poruka iz Semeljaca: Selu štete prosvjedi, trebate vidjeti kojom se brzinom kuga širi

2

ROBERT JANKOVICS NAJAVIO JE KANDIDATURU ZA JOŠ JEDAN SABORSKI MANDAT

Projekti u Baranji: Niz važnih investicija u suradnji s Mađarskom

3

SVAKA ŠESTA OSOBA ŽIVI S NEKIM OBLIKOM INVALIDITETA

Osobe s invaliditetom posao traže više od dvije godine, uz diskriminaciju