Osijek
OKRUGLI STOL U SKLOPU MJESECA BORBE PROTIV OVISNOSTI

Prevencija ovisnosti počinje od vrtićke dobi
Objavljeno 20. studenog, 2023.

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se svake godine obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu u ponedjeljak je održan okrugli stol o prevenciji ovisnosti, u organizaciji Ravnateljstva policije MUP-a, PU osječko-baranjske te Akademije za umjetnost i kulturu.Govornici su bili dr. Marija Kribl, specijalistica obiteljske medicine i voditeljica Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti pri NZJZ-u OBŽ-a, dr. Vlatko Rotim, jedan od voditelja Škole nepušenja NZJZ-a OBŽ-a, Ana Pavić, soc. ped., iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad, i studenti AUKOS-a.

- Obveza je svih aktivnih dionika društva, pa tako i policije, provoditi sustavnu senzibilizaciju u smislu sprječavanja svih oblika ovisnosti i naglašavanja koliko je ovisnost javnozdravstveni problem, problem društva i problem pojedinca. Kada je riječ o statističkim podatcima, hrvatska policija, u sinergiji s Državnim odvjetništvom, Carinom i pravosuđem, ali i u međunarodnoj policijskoj suradnji, bilježi vrijedne rezultate, pa je tako u prvih devet mjeseci ove godine zabilježena 8321 zapljena droge. Također, otkriveno je 1919 kaznenih djela zlouporabe droge i 878 počinitelja tih kaznenih djela, što upućuje na blagi rast u odnosu prema prošloj godini - kazala je Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a.

Dr. Marija Kribl, specijalistica obiteljske medicine i voditeljica Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti pri NZJZ-u OBŽ-a, u izjavi za medije otkrila je kako je aktualna situacija s ovisnosti na području Osijeka i OBŽ-a znatno bolja od državnog prosjeka, iako je ove i prošle godine zabilježen porast broja ovisnika.

Kada je riječ o prevenciji, dr. Kribl ističe da već od vrtićke dobi, i u kod kuće i u vrtićima, treba raditi na osnaživanju djece, poslije adolescenata, kako bi bila sposobna za kritičku procjenu situacije u kojoj se nalaze i prema tome donositi odluke, a onda, ovisno o dobi, početi ih informirati o opasnostima koje donose konzumacija cigareta, alkohola i droge, ali i tzv. nove, bihevioralno-kognitivne, odnosno ponašajne, ovisnosti, koje podrazumijevaju ovisnost o kockanju, društvenim mrežama i općenito o digitalnoj tehnologiji. - Nema prevencije bez dobrog mentalnog zdravlja, a mentalno zdravlje znači prihvatiti sebe onakvog kakav jesi, razviti svoj puni kapacitet, promijeniti ono što vidiš da nije dobro te se nositi sa svim teškoćama u životu - istaknula je dr. Kribl. I.Alilović
VISOK POSTOTAK
Prema istraživanju ESPAD-a na razini EU-a, u kojemu među 35 zemalja sudjeluje i Hrvatska, a koje obrađuje problematiku pušenja, konzumacije alkohola i konzumacije droga u djece i mladih, u Hrvatskoj 90 % djece i mladih bar je jednom konzumiralo alkohol, a 21 % droge. Kada je riječ o drogama, mladi najčešće konzumiraju marihuanu, lijekove i nove psihoaktivne tvari.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana