Ekonomija
PTFOS DOMAĆIN 19. OCJENJIVANJA KVALITETE RAKIJA I OSTALIH ALKOHOLNIH PIĆA

Pristiglo 117 uzoraka iz 32 destilerije diljem Hrvatske
Objavljeno 21. studenog, 2023.

Drugu godinu zaredom Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku organizator je i domaćin ocjenjivanja rakija i ostalih alkoholnih pića. "Ova se manifestacija održava 19. put, a prije našeg fakulteta organizator i domaćin ocjenjivanja bila je HGK Županijska komora Osijek", rekao je prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakuleta, te istaknuo važnost tog događaja, koji u Osijeku ima tradiciju dugu gotovo dva desetljeća.U laboratoriju Fakulteta okupilo se destak stručnjaka, ocjenjivača, koje je uime Organizacijskog odbora pozdravio predsjednik Organizacijskog odbora, izv. prof. dr. sc. Ante Lončarić. Dodao je da je ove godine naglasak na isključivo registriranim destilerima.

- Pristiglo nam je 117 uzoraka od 32 destilera iz cijele Hrvatske. Najviše je pristiglo uzoraka rakije šljivovice i džinova. Imamo uzorke iz svih dijelova Hrvatske, od Istre preko Zagreba do Slavonije - rekao je je prof. Lončarić.

Upravo iz te tri destinacije bilježimo pobjednike prethodnih godina. Kako će biti ove godine, vidjet ćemo, jer svi su uzorci pod šifrom, dakle ocjenjivači ne znaju tko je proizvođač.


- Ovo je treća godina kako se ovo ocjenjivanje organizira samo za registrirane proizvođače, odnosno destilere. Prije toga su na ocjenjivanju sudjelovali svi zainteresirani destileri, a organizirana je i edukacija za zainteresirane. U ove tri godine vidljiv je napredak u kvaliteti, stoga su i ove godine u ocjenjivanje uključeni samo registrirani proizvođači - pojasnio je prof. Lončarić.

Na otvorenju je istaknuo da je 19. Ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića najveće nacionalno ocjenjivanje jakih alkoholnih pića, koje, uz ocjenjivanje kvalitete alkoholnih pića, za cilj ima promovirati male i srednje proizvođače jakih alkoholnih pića na području Hrvatske.

Također, rečeno je da su jaka alkoholna pića dio prehrambene industrije, zastupljena su svagdje u svijetu te ih konzumira velik dio svjetskog stanovništva. Današnji proizvođači suočeni su s mnogim izazovima u proizvodnji jakih alkoholnih pića, a njihovo poslovanje podvrgnuto je raznim zakonima, uredbama i plaćanjima trošarina.

- Osim navedenog, u korištenju marketinškim alatima jaka alkoholna pića ne smiju se izravno reklamirati, a kako bismo očuvali ugled, prepoznatljivost i vrijednosti sektora jakih alkoholnih pića, od ključne je važnosti zadržati visok standard kvalitete. Upravo ovakvim događajem nastavljamo pridonositi prepoznatljivosti proizvođača jakih alkoholnih pića na području Hrvatske i kvaliteti njihovih proizvoda - rekao je dekan Jurislav Babić.

Vesna Latinović

Ante Lončarić

predsjednik Organizacijskog odbora:

Ovo je treća godina kako se ovo ocjenjivanje organizira samo za registrirane proizvođače, odnosno destilere. Prije toga su sudjelovale sve zainteresirane destilerije 

Brojni partneri
Partneri PTFOS-u u organizaciji Ocjenjivanja su HAPIH, Tehnološko-inovacijski centar Virovitica, Fakultet za turizam i ruralni razvoj Požega, Općina Semeljci, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek i Gospodarska interesna udruga proizvođača pića Hrvatske. Pokrovitelji 19. Ocjenjivanja su Ministarstvo poljoprivrede, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADSKA RAZVOJNA AGENCIJA SLATINE

Velik interes za potpore za samozapošljavanje

2

TRŽIŠTE RADA 21. STOLJEĆA

U hrvatskoj gig ekonomiji radi oko 100.000 osoba

3

IZABRANI NAJBOLJI MLADI POLJOPRIVREDNICI U EU-U

Predstavnik Hrvatske David Pejić imao zapažen nastup