Regija
ZAVRŠENA ISTRAŽIVANJA POTENCIJALA

Studija: županija leži na geotermalnom bazenu
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Rezultati istraživanja potvrdili su geotermalne potencijale u regijama Virovitice, Orahovice, Slatine i Nove Bukovice

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održana je završna konferencija projekta "Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije". Uz župana Igora Androvića i njegova zamjenika Marija Klementa, konferenciji je nazočio i predsjednik Županijske skupštine VPŽ-a Dinko Begović, brojni načelnici s područja županije, predstavnici razvojnih agencija, pročelnici županijskih upravnih tijela i drugi.Najveća u Europi


Provedba projekta bila je usmjerena na istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije kako bi se definirala područja na kojima je moguće iskorištenje tog izvora energije u ekonomske i društvene svrhe. Istraživane su najznačajnije lokacije za koje je prethodnim analizama određeno da su najpogodnije za procjenu geotermalnog potencijala i samim tim mogućnosti korištenja geotermalne energije u energetske svrhe.

- Virovitičko-podravska županija završila je istraživanje geotermalnog potencijala na svom području. Projekt je financiran kroz tehničku pomoć razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem. Rezultati istraživanja potvrdili su postojanje geotermalnih potencijala u regijama Virovitice, Orahovice, Slatine i Nove Bukovice. Studija je pokazala da županija leži na geotermalnom bazenu. Na području Čađavice završena je istražna bušotina koja je otkrila geotermalni izvor na dubini od 4300 metara. Planira se izgradnja geotermalne elektrane snage 20 megavata, koja bi mogla postati najveća u Europi. Ministarstvo gospodarstva izdalo je pet dozvola za istraživanje, a jedna od njih je na području Pčelića. Vjerujem da će se pronaći geotermalna energija koja se može koristiti ne samo za elektranu već i za smanjenje troškova grijanja staklenika u poljoprivredi, a vjerujem da ćemo ići i na neke manje bušotine koje će direktno biti korištene u poljoprivredi – rekao je župan Andrović.

Aktivnosti projekta uključivale su izrade studija procjene geotermalnog potencijala na četiri lokacije: Studija procjene geotermalnog potencijala na području grada Orahovice, Studija procjene geotermalnog potencijala na prostoru grada Slatine, Studija procjene geotermalnog potencijala na području općine Nova Bukovica, Studija hidro-geotermalnog potencijala Virovitičko-podravske županije.

Virovitica GT-1


Uz istraživanje i izradu studija za četiri definirane lokacije provedba projekta bila je usmjerena i na bušotinu geotermalne vode Virovitica GT-1 (VirGT-1).

- Završena je projektna dokumentacija do faze početka radova na bušenju istražne bušotine Virovitica GT-1. Istražna bušotina podrazumijeva da se, kada bude pri kraju, ispitaju njeni potencijali i da se vidi što se može od nje dobiti u budućnosti. To je prva faza početka korištenja geotermalne energije na istražnom području Virovitica 2. Najveća je prednost geotermalne energije što je ekonomski najprihvatljivija, ne ovisi o atmosferskim uvjetima, dakle kontinuirana proizvodnja tople vode 24 sata cijelu godinu. Ova je bušotina projektirana do 1300 metara, istražna je, a na 600 metara već se očekuje topla voda. Tlak je hidrostatski, ako ste na tisuću metara, tlak je 100 bara na dnu, na površini je neka razlika, no to treba još istražiti. Sada smo došli do faze da je napravljen glavni projekt istražne bušotine. Investitor sada mora naći izvođača radova, pripremiti lokaciju, a to zahtijeva financijska sredstva – rekao je Željko Habijanec iz tvrtke ECO CONSULTING d.o.o.

Sve aktivnosti povedene su radi dobivanja potrebnih podataka i inputa koji su nužni za daljnji razvoj i iskorištenje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije te daljnju prijavu za dodjelu sredstava u svrhu izrade dokumentacije za ispitivanje geotermalnog potencijala u županiji i mogućnosti korištenja geotermalnih izvora za buduće energetske potrebe, a vodeći računa o čimbenicima ekonomskog rasta i društvenog razvoja, kao i učincima na okoliš.

Dijana Stanić Rešicki
Trošak 304.170 €, nepovratna potpora 258,544 €
Provedba projekta "Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije" započela je 2019. godine. Projekt je prijavljen i financirao se u sklopu Poziva za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 304.169,82 eura, od čega su 258.544,34 eura nepovratna.

Možda ste propustili...

UDRUGA MLADIH INFO NAŠICE ODRŽALA GODIŠNJU SKUPŠTINU

Cilj im je privući što više mladih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana