TvObzor
U SEDMOJ EPIZODI PROJEKTA “STARTAJ HRVATSKA”

Tradicija zapletena u “Kostajničke pletenice”
Objavljeno 17. studenog, 2023.
Gledatelji će u sedmoj epizodi hit-projekta “Startaj Hrvatska” imati priliku vidjeti posebnu priču o malim poduzetnicima velika srca koji ne samo što proizvode svoj proizvod nego i baštine tradiciju koja je gotovo izumrla. Sve to u srcu Hrvatske Kostajnice, uz predivnu rijeku Unu. Svjetlana i Lovro Lenac ljudi su čiji život i poslovanje svjedoče o predanosti, izazovima i nadi s proizvodom od buče koji sada nude tržištu – “Kostajničke pletenice”.

- Sve što Lovro i ja radimo, nadam se da će biti naša ostavština - rekla je Svjetlana Lenac, koja zajedno sa suprugom Lovrom plasira jedinstveni proizvod na tržište - biorezance od sušene buče, koji nisu posebni samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Njihova životna priča bila je isprepletena izazovima, uključujući Lovrinu nesreću koja je ozbiljno ugrozila njegov život, ali su odlučili krenuti naprijed i ostvariti svoje snove. “Nisam znala hoće li preživjeti. Proveo je u bolnici jako dugo vremena, imao je jako puno operacija. Ne želim razmišljati o prošlosti i o svemu što smo prošli, nego želim ići dalje”, ispričala je Svjetlana. Lovro je nakon oporavka započeo posao proizvodnje rezanaca od sušene buče, s inspiracijom koju je dobio od svoje majke, koja ih je pravila u skladu s tradicijom kostajničkog kraja.

Rezanci su pravljeni s velikom pažnjom i ljubavlju prema samoj namirnici te ne sadržavaju nikakve dodatke ili aditive, čime se osigurava uživanje u bogatu okusu same buče. Osim toga, posebni su i po tome što se mogu koristiti kao zamjena za tjesteninu, jer im je okus neutralan, a tekstura “al dente”. Kao dodatak svim vrstama salata i umaka s kojima se buča odlično kombinira oduševit će tradicionaliste, ali i sve koji vole eksperimentirati s novim okusima. Bez glutena, pogodni su za vegane i sve koji su pobornici zdrave prehrane. Kako su došli na ideju da ih proizvode te kroz što su sve Svjetlana i Lovro prošli kako bi unaprijedili proizvodnju, ne propustite pogledati u novoj epizodi emisije “Startaj Hrvatska”, u nedjelju, 19. studenoga, na Novoj TV. D.M.
Možda ste propustili...

“OTKOS/ORKAN/PAPUK - PROPAST PROJEKTA VELIKE SRBIJE”

Veličanstvene, prve pobjede u Domovinskom ratu

VELIKI IZAZOV U “STARTAJ HRVATSKA”

Kako se kandidati snalaze u direktnoj prodaji?

PRVIJENAC JEDNOG OD OMILJENIH DOMAĆIH MLADIH KANTAUTORA

Everyday View debitantski je album Filipa Rudana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TOMISLAV MIHAC KOVAČIC I PETAR ŠIMČIĆ /OGENJ/

Dobra glazba i iskrena emocija nemaju jezične barijere

2

“MODERNA VREMENA” SRIJEDOM NA HTV1

Novi serijal o povijesti hrvatskog dizajna

3

DRUGA POLUFINALNA EMISIJA “SUPERTALENTA”

Prava bitka zlatnih gumbova