Novosti
SPORNI KRVNI NALAZI MARIJA BANOŽIĆA

I dalje nejasno je li bivši ministar imao alkohola u krvi u vrijeme nesreće
Objavljeno 15. studenog, 2023.

I dalje nije jasno je li bivši ministar obrane Mario Banožić u trenutku izazivanja prometne nesreće imao alkohola u krvi, što pokazuje preslika nalaza medicinsko-biokemijskog laboratorija vinkovačke bolnice, ili nije, kako tvrdi Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru.U Jutarnjem listu i drugim medijima objavljena je u srijedu preslika nalaza Marija Banožića koji je načinio medicinsko-biokemijski laboratorij vinkovačke bolnice, prema kojem je bivšem ministru obrane utvrđena koncentracija od 0,21 promila alkohola u krvi. U njemu piše da je u uzorku krvi koji je iz Objedinjenog hitnog bolničkog prijema poslan na toksikologiju Banožiću ustanovljena koncentracija od 0,21 promila alkohola u krvi, i to s pomoću uređaja Beckman Coulter AU serija; metode (enzim-imunotest) kolorimetrija. Piše da je korištena metoda enzim-imunotest i da je uzorak primljen 11. studenoga u 6:52, a validiran u 7:51. Iz Županijskog državnog odvjetništa Vukovar u utorak su odaslali priopćenje u kojem tvrde suprotno. "Uvidom u izdane naloge i dokumentaciju s točnim datumima i vremenima izuzimanja potrebnih uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, kod osumnjičenog 44-godišnjeg vozača osobnog vozila u trenutku prometne nesreće nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnost droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika", naveli su iz vukovarskog ŽDO-a. Dodali su kako je, u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za kazneni postupak, 11. studenoga ŽDO u Vukovaru izdao nalog za obdukciju poginulog 40-godišnjeg vozača kombija i nalog Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" za toksikološko vještačenje krvi i urina 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, a nalozi su 12. studenoga 2023. potvrđeni u pisanom obliku. Iz vinkovačke bolnice zasad se ne oglašavaju u vezi s cijelim slučajem.

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić ustvrdio je u srijedu da je Banožić imao alkohola u krvi, no to se pokušalo zataškati. Rekao je kako je "dobio papire sa svih strana" i da ti dokumenti već kolaju. Tvrdi da je riječ o prikrivanju.

Prema zakonu, za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom predviđena je kazna od tri do 15 godina zatvora, no ako je nesreća izazvana iz nehaja, predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora. PU vukovarsko-srijemska bivšeg je ministra prijavila za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, ali kazna će mu, ako bude osuđen, biti manja jer je prijavljen da je nesreću prouzročio iz nehaja. Prometna nesreća sa smrtnim ishodom tretira se kao počinjenje nesreće ili krivnje iz nehaja, ali samo ako počinitelju koncentracija alkohola u krvi ne prelazi 1,5 promila. Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da profesionalni vozači, instruktori vožnje i mladi vozači ne smiju upravljati vozilom ako u organizmu imaju alkohola ili opojnih droga. Svi ostali vozači smiju imati do 0,5 promila alkohola u krvi za upravljanja vozilom.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je, komentirajući Banožićeve krvne nalaze, da nitko ništa ne želi niti može tajiti te da se na osnovi bilo kojeg nalaza može retrogradno izračunati koncentracija alkohola u krvi. Ministar je napomenuo da postoji zakonom propisana radnja tko, što, kako i u kojem trenutku radi u okviru istrage ŽDO-a. "Samo ću vam reći kako je sigurno to da je tijekom prijma, obrade, kontrole i daljnjeg liječenja, sa svim elementima u tijeku, u nekoliko navrata ponavljana cijela obrada", rekao je. To je, kaže, jedan nalaz, od kada je, ne zna, možda ima i drugih, ali to nije nikakav problem.

Dijana Pavlović
IZRAČUN KONCENTRACIJE
“Na osnovi bilo kojeg nalaza, a pogotovo onih najrelevantnijih, koji će se dobiti u Centru za forenzička ispitivanja, može se retrogradno izračunati koncentracija alkohola na bilo koji način”, poručio je Beroš. Naglasio je kako je u današnje vrijeme moguće sagledati analizu krvi “na osnovi jednog, drugog, trećeg nalaza, i to se uklopi u određeno vještačenje, koje vrlo jasno pokaže o čemu se radi”.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VOJNA VOZILA BIT ĆE MODERNIZIRANA U SLAVONSKOM BRODU

Stigla 22 Bradleyja, poslana su u tvornicu "Đuro Đaković"

2

ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA

U OBŽ-u je od hripavca 74 oboljelih, uglavnom mlađih

3

TESTIRANJE VJEŠTINA STALNIH ZAŠTITNIH SNAGA

Obuka Frontexovih snaga u Slavoniji