Zdravlje
BRZA HRANA

Grickalice mogu izazvati ovisnost poput alkohola
Objavljeno 6. studenog, 2023.
Grickalice i slatkiši mogu izazvati sličnu ovisnost kao alkohol i cigarete, tvrde znanstvenici iz Brazila, Španjolske i Sjedinjenih Država. Govoriti o prerađenoj brzoj hrani kao "supstanci koja izaziva ovisnost" moglo bi biti potrebno za rješavanje problema povezanih sa zdravljem, prema nalazima koje je objavio British Medical Journal (BMJ).

Potreba za time vjerojatno je najveća u zemljama u kojima su pretilost i povezane bolesti poput dijabetesa u porastu. Ne samo da je prijavljena učestalost ovisnosti slična onoj o alkoholu i duhanu, nego je čak i nadmašuje kad je riječ o pretilima, ili onima koji se prejedaju. Znanstvenici su opisali razinu utvrđene ovisnosti o nezdravoj hrani kod djece, koja ne mogu legalno kupiti alkohol i obično su premladi za kupnju cigareta, kao "neviđenu". Sugeriraju da bi ona mogla premašiti razine ovisnosti o pušenju i alkoholu kod odraslih osoba.

Čini se da nezdrava hrana dovodi do navale dopamina, što je slično efektima nikotina i alkohola. Izgleda da industrijski proizvedena hrana s "visokom razinom rafiniranih ugljikohidrata, ili dodanih masti, poput slatkiša i slanih grickalica" izaziva najgoru žudnju, prema podacima koji su prikupljeni za Yaleovu ljestvicu ovisnosti o hrani (YFAS).

Istraživanje objavljeno ranije ove godine procjenjuje da je svaki peti Britanac ovisan o brzoj hrani, dok je druga studija Sveučilišta Harvard pokazala da su žene sklonije ovisnosti o grickalicama nego muškarci. H
Možda ste propustili...

POGLEDAJTE SE U ZRCALO

Obrve upozoravaju na razne bolesti

HONOR 90, HONOR WATCH 4 I HEALTH

Idealna aplikacija za one koji prate zdravlje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA OTKRIĆA ULIJEVAJU NADU

Talog od kave kao lijek za Alzheimera i Parkinsona

2

KORISNI SAVJETI U NUŽDI

Brzo snizite krvni tlak bez odlaska liječniku

3

30 GODINA PROGRAMA PROMICANJA DOJENJA U RH

Zaključak: Dojenje mora biti javnozdravstveni prioritet