Novosti
ISTRAGA JOŠ TRAJE, KRITIKE NE PRESTAJU

Policija nije smjela javno nagađati o motivu ubojstva, to se ne utvrđuje preko noći
Objavljeno 3. listopada, 2023.

Dok Županijsko državno odvjetništvo nastavlja istragu o slučaju ubojstva Osječanke Mihaele Berak, za koje je osumnjičen 27-godišnji policajac Marko Smažil, te još uvijek ne želi iznositi detalje i okolnosti događaja u stanu u osječkom Donjem gradu 20. rujna, pravni stručnjaci i javnost ne prestaju kritizirati postupke policije te i dalje ne dobivaju odgovore na pitanja je li bilo zataškavanja i hoće li djelatnici PU osječko-baranjske biti podvrgnuti unutarnjem nadzoru.


Poznati odvjetnik Ljubo Pavasović Visković za Glas Slavonije kaže kako smatra da je pomutnja krenula od samog početka, zbog izvještavanja osječke policije. "Mislim da su zbrku napravili u startu i krivo krenuli izvještavati. Nekritički su nasjeli na neke stvari, nespretno komunicirali prema javnosti i jednostavno se nisu znali izvući. Ne mislim da je bilo pogodovanja policijskom službeniku jer su u policiji vrlo rigidni prema svojim ljudima kada se pojave kao počinitelji kaznenog djela. Zatekli su se u jednoj nespretnosti koja graniči s nesposobnosti", kaže ovaj odvjetnik.

Nakon što je načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka ustvrdio kako je policajac pucao u djevojku neoprezno rukujući službenim pištoljem, za televiziju N1 je sudski vještak za oružje Dubravko Gvozdanović izjavio kako "to ne može biti opravdanje, nego uzrok". I on smatra kako je u ovom slučaju komunikacija s javnošću policije bila doista nespretna. "Policija mora sve utvrditi, a ne u roku od nekoliko sati znati sve. Mislim da su oni ovdje kupovali vrijeme i prijavili ga za ono za što su imali dokaze jer za utvrđivanje namjere i motiva treba vremena. Ključno je utvrditi posljedicu i fiksirati tragove, a tek onda se može izvoditi zaključak zašto je do toga došlo. Motiv se ne može pronaći preko noći", objasnio je Gvozdanović za N1.

Podsjetimo, policija je prvo objavila kako se 27-godišnjaka sumnjiči za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Samo nekoliko sati nakon te objave nadležno odvjetništvo objavilo je kako policajca sumnjiči za ubojstvo. Županijsko državno odvjetništvo smatra kako postoji osnovana sumnja da je ubojstvo počinio s namjerom.

Podsjetimo da je ravnatelj policije Nikola Milina prošlog vikenda izjavio kako u tom slučaju istraga traje i da će se "sve što se tijekom nje utvrdi dodatno procesuirati". "Potpuno razumijem sve koji propitkuju o čemu se tu radi (…), sada je već faza istrage, u njoj će se utvrditi ima li novih indicija, činjenica da je bilo tko u postupku počinio bilo kakvu kaznenu radnju ili djelo, kad se to utvrdi, mi ćemo ga prijaviti", rekao je glavni ravnatelj policije. S.Lacić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana