Zdravlje
KRENITE U ŠETNJU

Jesen je idealna za aktivnosti na otvorenom
Objavljeno 2. listopada, 2023.
Brojna istraživanja dokazuju čvrstu vezu boravka u prirodi i poboljšanja mentalnog zdravlja

Ako niste ljubitelj teretane i općenito treninga u zatvorenom prostoru, onda vas sigurno zanima popis aktivnosti kojima možete topiti kalorije na otvorenom cijele jeseni. Hodanje je jednostavna aktivnost koja ima niz dobrobiti za zdravlje. Možete šetati po naselju, lokalnom parku, nasipu... Bitno je samo pokrenuti se. Kako biste bili sigurni da ćete odraditi šetnju, možete se već ujutro dogovoriti s partnerom, prijateljicom, djecom... za zajedničku šetnju u nekom trenutku dana, piše Kreni zdravo. A ako vam se ne šeće, bicikliranje je još jedna aktivnost u kojoj možete uživati tijekom jeseni. Uz malo truda u sat vremena možete sagorjeti pristojan broj kalorija.Niži tlak


Već i pet minuta trčanja dnevno može bitno pridonijeti zdravlju i kondiciji. Zahvaljujući trčanju mozak bolje radi, popravlja se raspoloženje, san je bolji, krvni tlak niži, a smanjuje se i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kada odlučimo početi raditi na svome tijelu ili se jednostavno odmaknuti od svakodnevice, šetnja je jedna od najčešćih aktivnosti za kojima posežemo, no u stopu je prati i šetnja u prirodi, po brdima. Za lakše staze nije potrebna posebna fizička sprema, čak ni skupa oprema. Jedino treba pripaziti na kvalitetnu obuću i na to da u ruksaku ponesemo dovoljno vode i hranu. Čak i samo jedan sat umjerenog hodanja uzburdo sagorijeva 400 kalorija i oblikuje cijelo tijelo, ali i znatno utječe na mentalno zdravlje. Neovisno o tome radi li se o zahtjevnoj stazi ili ne, noge su naš glavni alat kada planinarimo. Kombinacija penjanja na brdo ili planinu, a potom spuštanje izvrstan je trening za noge. Pješačenje planinom slično je hodanju po stepenicama, što pak simulira izvođenje čučnjeva. No spuštanje je ono što će uistinu oblikovati noge. Da biste se spustili, gluteusi moraju skladno raditi kako bi stabilizirali koljena i kukove da ne biste pali. Riječ je o ekscentričnim kontrakcijama, koje se događaju i kada u teretani polako spuštate uteg na pod. Svojom se težinom opirete gravitaciji. Hodanje terenom na kojem moramo paziti na kamenčiće, otpalo lišće, granje i kosine od našeg tijela zahtijeva i rad trbušnjaka te kosih i donjih dijelova leđa kako bi se tijelo uspjelo održati uspravno, čak i ako nosite ruksak, jer tada trbušni i leđni mišići moraju još više raditi.

Kako pravilno hodati? Leđa držite uspravno, glavu visoko, ramena opuštena, stopala paralelna, a pogled usmjerite nekoliko metara pred sebe.

Glava visoko


Ruke lagano savijte u laktovima i pomičite ih u ritmu suprotne noge. Najprije spustite petu, a zatim ostatak stopala na tlo. Zategnite trbušne mišiće radi pravilnog držanja i potpore kralježnici. Prilagodite brzinu disanja brzini hodanja.

Ruku pod ruku s podizanjem razine sreće ide i snižavanje razine stresa. Napravljena su brojna istraživanja koja dokazuju čvrstu vezu boravka u prirodi i poboljšanja mentalnog zdravlja. U čovjekovoj je srži kretanje u prirodi i praćenje prirodnih pokreta tijela, što se najbolje vidi kod male djece, koja se instinktivno penju i istražuju sve oko sebe. Zato i kod odraslih boravak u prirodi izaziva svojevrsno vraćanje samome sebi i odmak od svakodnevice, koja mu izaziva stres. Kada ljudi rade na zajedničkom cilju, dokazano se više zbližavaju.
Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA OTKRIĆA ULIJEVAJU NADU

Talog od kave kao lijek za Alzheimera i Parkinsona

2

KORISNI SAVJETI U NUŽDI

Brzo snizite krvni tlak bez odlaska liječniku

3

30 GODINA PROGRAMA PROMICANJA DOJENJA U RH

Zaključak: Dojenje mora biti javnozdravstveni prioritet