Ekonomija
STANOGRADNJI NAJVEĆEG GOSPODARSTVA EU-A PRIJETI PROPAST

Njemačko gospodarstvo tapka u mjestu
Objavljeno 26. rujna, 2023.
Raspoloženje među poslovnim čelnicima u Njemačkoj stabiliziralo se u rujnu, nakon petomjesečnog razdoblja pogoršanja, izvijestio je u ponedjeljak institut Ifo, zaključivši da gospodarstvo "tapka u mjestu".

Indeks poslovne klime iznosio je u rujnu 85,7 bodova i bio je manji 0,1 bod u odnosu prema revidiranoj vrijednosti iz kolovoza, objavio je institut sa sjedištem u Muenchenu.

"Njemačko gospodarstvo tapka u mjestu", zaključio je predsjednik Ifoa Clemens Fuest u najnovijem izvješću.

Anketa je pokazala da su kompanije manje zadovoljne trenutačnom poslovnom situacijom nego u kolovozu, što se očituje u padu odgovarajućeg podindeksa s 89 na 88,7 bodova.

Blago je, pak, ublažen njihov pesimizam u prognozama za iduće mjesece, pa je podindeks očekivanja blago porastao, za 0,2 boda u odnosu prema kolovozu, na 82,9 bodova.

Raspoloženje među menadžerima ponovno je pogoršano u sektorima usluga i graditeljstva, a poboljšano je u industriji i trgovini, pokazalo je istraživanje muenchenskog instituta.

Indeks građevinskog sektora spustio se na najnižu razinu od siječnja 2009. godine, ističe Ifo, uz kontinuirano pogoršanje poslovanja i duboki pesimizam u prognozama za iduće razdoblje.

Vodeća njemačka tvrtka za razvoj nekretnina suspendirala je prošlog tjedna planove o gradnji 60 tisuća stanova, upozorivši na visoke kamatne stope i troškove gradnje. Sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU) upozorio je u ponedjeljak da stanogradnji u Njemačkoj prijeti propast, zatraživši od vlade 50 milijardi eura poticaja za sektor.

Voditelj istraživanja pri Ifou Klaus Wohlrabe rekao je da će podaci vjerojatno pokazati pad gospodarske aktivnosti u Njemačkoj u trećem kvartalu. Najveće europsko gospodarstvo stabiliziralo se u drugom tromjesečju, nakon recesije u zimskom razdoblju.H
60

tisuća stanova trebala je graditi vodeća njemačka tvrtka za razvoj nekretnina - odluka je suspendirana

50

milijardi eura poticaja za nekretninski sektor zatražio je Sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt od njemačke vlade

Možda ste propustili...

U SAD-U TIJEKOM PRODUŽENOG VIKENDA

Veliki popusti potaknuli su internetsku prodaju

SVAKI PETI ISPITANIK PLANIRA SKIJANJE

Hrvati su 2023. putovali više nego 2019. godine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UGROŽENA KONKURENTNOST NJEMAČKOG GOSPODARSTVA

Polovina kompanija teško pronalazi radnike

2

TRANSAKCIJA VRIJEDNA 26,5 MILIJUNA EURA

Atlantic Grupa kupila Eurocenter

3

SPRIJEČITI POSLOVANJE U SIVOJ ZONI

Potreban bolji nadzor u djelatnosti deratizacije