Regija
DESECI TISUĆA EURA U APOENIMA OD 10 I 20 €

Umjesto na medeni mjesec, u ukrupnjavanje svadbenog dara
Objavljeno 21. rujna, 2023.
HUB: Na bankomatima novčanice od 10, 20, 50 €, na sličnoj razini iznosa kuna
ĐAKOVOĐakovčanin što je proteklih dana prodao nekretninu u Dalmaciji s kiselim je osmijehom na licu dočekao predaju kuverte s debelim buntom novca: njezin mu je kupac dio, 8000 eura, isplatio u - apoenima od 10 i 20 eura.U sličnim se "slatkim" brigama nalaze i mladenci koji u Đakovu i okolici, tradicija je ovdje, prave velike svadbe s više stotina gostiju, koji ih daruju novčanim darom u kuvertama. Velike svadbe završavaju svadbenim darom i od nekoliko desetaka tisuća eura, odnosno iznosima kojima mladenci potom rješavaju, u cijelosti ili bar dobrim dijelom, vitalna životna pitanja poput stambenog i sličnih.

Samo "krupan" novac


Euro je "svadbena" valuta ovdje bio i prije njegovoga službenog uvođenja u Hrvatsku 1. siječnja ove godine. Dok je jednima svejedeno u kakvim će apoenima dobiti svadbeni dar, drugi mladenci, umjesto na medeni mjesec, kreću u ukrupnjavanje nemalih iznosa jer su u apoenima od 10 i 20 eura. To su naime jedine novčanice koje "izbacuje" većina bankomata, dok manji broj banaka u optjecaj preko svojih bankomata pušta i novčanice od 50 eura. Potvrđuju to i u Hrvatskoj udruzi banaka (HUB). Gospodarsko-interesno je to udruženje koje okuplja 18 vodećih hrvatskih banaka koje čine više od 99 posto ukupne aktive svih hrvatskih banaka.

- Bankomati u Hrvatskoj isplaćuju novčanice od 10, 20 i 50 eura, što je na sličnoj razini iznosa novčanica kuna koje su se isplaćivale na bankomatima prije uvođenja eura kao službene valute - navode u Udruzi banaka.

Mladenci što su sudbonosno "da" izrekli u prvoj polovini kolovoza, kažu, svadbeni dar dobili su u krupnim apoenima. Njihovi su se gosti očito na pir zaputili "opremljeni" apoenima od 50, 100 i 200 eura u kuvertama za dar, ne bivajući im teško ni zaputiti se u banku ukrupniti novčanice od 10 i 20 eura u veće iznose držeći to i jednom od manira.

No dio gostiju tome ne pridaje važnost, pa u svatove odlazi s novčanim darom čiji je iznos u apoenima od 10 i 20 eura.

Đakovački mladenci, što su svadbu imali u rujnu, kažu kako su dio svadbenog dara dobili u "krupnim", a dio u "sitnim" novčanicama. No ipak su to bile "slatke" brige.

Najaviti se


- Novčanicama od 10 i 20 eura plaćali smo troškove svadbe, a dio smo odlučiti zamijeniti u "krupne" apoene - kaže mladenka. U njihovu se svadbenom daru našlo i "krupnih" novčanica još iz 2002. godine.

- U slučaju potrebe, građani imaju mogućnost u poslovnicama svojih banaka zamijeniti sitnije za veće apoene, a ako se donose veći iznosi gotovine, potrebno je najaviti se u poslovnicu banke - poručuju iz HUB-a.

U Hrvatskoj udruzi banaka dodaju i da, prema njihovim informacijama, ipak nije zabilježen povećan broj zahtjeva za zamjenom novčanica u poslovnicama banaka.

Kako god, dio mladenaca, očito, u vremenu kada bankomati uglavnom daju apoene od 10 i 20 eura, nakon svadbe odlazi prvo u svoju banku ukrupniti svadbeni dar, a tek potom na medeni mjesec. S jednom nadasve "slatkom" brigom manje.

Suzana Župan
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BEZ NJE JE BLAGDANSKI STOL VEĆINI NEZAMISLIV

Ribe će biti dovoljno - cijena šarana oko 5,20 €/kilogram?

2

SASTANAK RAVNATELJA ŠKOLE, POLICIJE I RODITELJA ŠKOLARACA

Kod škole i sportske dvorane parkirat će samo oni koji imaju ovjerenu parkirališnu iskaznicu

3

KREĆU ADVENTSKA DOGAĐANJA POD BOŽIĆNIM NEBOM

Na trgu doček Sv. Nikole,
otvorenje klizališta, roštilj