Crna kronika
SILVIO MARIĆ SVJEDOČIO NA SUĐENJU MAMIĆIMA

Primio sam 80.000 eura na ruke, ne sjećam se od koga
Objavljeno 19. rujna, 2023.
Osim Marića trebao je svjedočiti i Niko Kranjčar, no poziv mu bio nije uručen

Od Dinama sam na ime ugovorne rate jednom prilikom na ruke dobio 80.000 eura. Ne mogu se točno sjetiti tko mi je dao taj novac, kao ni na što sam ga potrošio... Ovo je dio iskaza Silvija Marića, nekadašnjeg brončanog "vatrenog" iz 1998. godine. Suđenje braći Mamić i ostalima u Osijeku javnosti postaje sve zanimljivije zbog svjedočenja bivših nogometaša Dinama, ali i hrvatske nogometne reprezentacije. Nakon Daniela Šarića, koji je svjedočio u ponedjeljak, na klupi za svjedoke u utorak se našao spomenuti Silvio Marić, u tri navrata bivši nogometaš Dinama, te engleskog Newcastlea, portugalskog Porta i grčkog Panathinaikosa.Marić je u svom svjedočenju pojasnio kako su mu neke ugovorne obveze, umjesto na račun, bile plaćane u gotovini, ali nije se mogao sjetiti je li taj novac dobio od okrivljenog Zdravka Mamića. U svom iskazu na osječkom Županijskom sudu Marić je istaknuo da mu je plaća bila isplaćivana na temelju potpisanog ugovora i aneksa ugovora, ali i da mu je dio obveza, koliko se danas može sjetiti, bio isplaćivan u klupskom računovodstvu, za što je potpisivao potvrde, te da mu je za takav način isplate rekao netko od vodećih ljudi kluba. Svjedok se nije mogao sjetiti koliko mu je puta novac bio isplaćen na takav način te je li tada bio prisutan netko od klupskih čelnika, ali se sjeća da mu je jednom prilikom tako isplaćeno 80 tisuća eura.

Ističe kako takva isplata, za koju je potpisao potvrdu, nije bila uobičajena jer je prethodno sve dobivao preko računa te misli da je isplatu u gotovini dogovorio sa Zdravkom Mamićem, ali se nije mogao sjetiti tko mu je točno donio taj novac. Nakon što mu je predočena potvrda iz sudskog spisa na kojoj stoji da je novac dobio od Zdravka Mamića, kao i iskaz iz istrage da je od Mamića primio 80 tisuća eura, Marić je ustvrdio kako se danas ne može sjetiti da je novac tada primio od okrivljenog Mamića. "Ne kažem da Mamić tada nije bio tamo, ali ne znam, pokušavam, ali ne mogu se točno sjetiti", rekao je Marić. Na upite obrane svjedok je ustvrdio kako ne može točno reći što je stajalo u detaljima aneksa ugovora o profesionalnom igranju s Dinamom, a ne sjeća se ni je li novac od transfernog obešetećenja išao njemu ili klubu.

Na suđenju se u utorak trebao pojaviti još jedan igrač Dinama i Vatrenih, Niko Kranjčar, no, kako je razjašnjeno, nije primio sudski poziv za raspravu, a isti papirić nije stigao ni na adresu Mirka Lulića, bivšeg igrača Osijeka te Dinama. Na raspravi se u ponedjeljak, kao svjedok, nije pojavio ni Mirko Barišić, predsjednik Dinama, opravdavši se pripremom utakmice konferencijske lige koja se u četvrtak igra između Dinama i Astane.

Suđenje se nastavlja 25. i 26. rujna ispitivanjem novih svjedoka.

Milan Bugarić
OPTUŽNICA
U optužnici, na gotovo 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Možda ste propustili...

ILEGALNE MIGRANTE PREVOZILI SU RUMUNJ, ESTONAC, DRŽAVLJANI BIH...

Palo novih četvero švercera ljudi

ČETIRI, OD UKUPNO DEVET OSOBA U AUTOMOBILU, POGINULO JE NA MJESTU DOGAĐAJA

U KBC-u Split se bore za život teško ozlijeđenih migranata u Brnazama

U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI PROTEKLOG VIKENDA

Dvoje teže ozlijeđenih na cestama

Najčitanije iz rubrike