Novosti
TRŽIŠTE JUNEĆEG MESA

Cijena stabilna, ali proizvođači su u gubitcima
Objavljeno 20. rujna, 2023.
Hrvatski proizvođači nadaju se da će veliki dio proizvodnje od iduće godine izvoziti u Tursku

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje o priznavanju oznake "Dokazana kvaliteta" za juneće meso, za što je zahtjev podnijela Udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef, čijih oko 350 članova drži od 85 do 90 posto ukupne proizvodnje.Sedma je to oznaka "Dokazana kvaliteta", a sustav je Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu. "Upravo se na ovaj način omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te viša kvaliteta proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu. U ovaj sustav mogu se uključiti svi sektori proizvodnje i prerade. Trenutačno su još priznate oznake ‘Dokazana kvaliteta‘ koje se odnose na sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda i svježeg svinjskog mesa, a u postupku notifikacije na razini EU-a je specifikacija za med", navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Udruga Baby Beef ishodila je "Dokazanu kvalitetu" nakon što je 2018. godine uspjela za meso iz svoga uzgoja ishoditi i oznaku "Hrvatska junetina". "To je dobar put da se označi naš hrvatski proizvod i da se ta javna komunikacija između proizvođača i potrošača pojednostavi i unificira, a novostečena oznaka nije u koliziji s oznakom ‘Hrvatska junetina‘. Dapače, to je daljnja nadogradnja", kaže predsjednik Zvonimir Širjan.

U Baby Beefu kažu kako je ova proizvodnja stabilna, pa se bilježi i rast od jedan do dva posto. U izvozu završi oko 60 posto proizvodnje jer jedan dio ide i preko klaonica – klanje se obavi u hrvatskim klaonicama, pa idu dijelovi koji su zanimljivi za izvoz. Za izvoz tradicionalna tržišta su Italija, a posljednjih 20-ak godina Libanon. Sada je pozornost i na Turskoj, za što su tekli dugi pregovori. "Što se tiče certifikata – to je riješeno, no Turska ima kvotni režim i on ide početkom svake godine ili krajem za sljedeću. Ove godine nismo bili na tom kvotnom režimu jer nismo imali veterinarsko-sanitarne dokumente i očekujemo da bismo trebali biti na popisu za kvote za 2024. jer veterinarsko-sanitarni dokumenti su ishođeni", kaže Širjan. Turska je golemo tržište i imaju uvijek dobre cijene, pa hrvatski tovljači junadi računaju da bi velik dio proizvodnje mogli plasirati u tu euroazijsku zemlju.

Kada je riječ o cijeni junetine, Širjan kaže kako je posljednjih nekoliko mjeseci stabilna. "Nekog njezina porasta ove godine gotovo da nije niti bilo, bili smo u gubitku, tek bismo u novom razdoblju, kretanjem nove žetve kukuruza i bude li normalna cijena žitarica, trebali biti u pozitivi", kaže Širjan.

Proizvođačka cijena utovljenog bika simentalske pasmine je oko 2,90 eura, a cijena mesa, polovice, oko 5 eura, kaže predsjednik Baby Beefa. "Sve što se više plaća u maloprodaji nadogradnja je trgovaca jer mi, proizvođači, nismo faktor koji utječe na taj rast i koji bi poticao inflaciju. Naša je bojazan da oni neće smanjiti marže, nego će to tražiti od nas, a mi smo svi ove godine imali enormne gubitke", kaže Širjan.

Suzana Župan
OSVIJEŠTENOST
”Potrošači postaju sve svjesniji i imaju viša očekivanja o kvaliteti hrane koju kupuju, a što je izazov i za proizvođače. Osim informacija o zemlji podrijetla hrane sve više promišljaju i o načinu proizvodnje, postupcima i načinu uzgoja i držanja odnosno brige prema životinjama. Ovakav nacionalni sustav upravo je garancija da se kupuje domaći proizvod, za čiju su kvalitetu zaslužni visoki standardi u načinu proizvodnje i prerade proizvoda, briga za okoliš i dobrobit životinja te najkraće moguće vrijeme puta od polja i farmi do stola”, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VOJNA VOZILA BIT ĆE MODERNIZIRANA U SLAVONSKOM BRODU

Stigla 22 Bradleyja, poslana su u tvornicu "Đuro Đaković"

2

ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA

U OBŽ-u je od hripavca 74 oboljelih, uglavnom mlađih

3

TESTIRANJE VJEŠTINA STALNIH ZAŠTITNIH SNAGA

Obuka Frontexovih snaga u Slavoniji