Sport
NAKON DVA PORAZA TREBA RESETIRANJE

Napadač iz Iraka mota se oko Pampasa
Objavljeno 19. rujna, 2023.
Osijek je skliznuo na peto mjesto ljestvice, što je posljedica prosipanja bodova u nekim već dobivenim utakmicama

Posljednje kolo prvog prvenstvenog kruga Osijek će dočekati kao petoplasirani. Bijelo-plavi su dugo, praktično cijelo vrijeme, bili na drugom mjestu, ali sada je na naplatu stiglo rasipanje bodova u već dobivenim utakmicama, protiv Istre 1961, Lokomotive i Dinama.Posljedica je to problema koje Osijek uporno iskazuje u defenzivi, a o njima najbolje govori nastup, da, nastup, a ne igra, u derbiju protiv Rijeke. Teško nam se sjetiti kada je Osijek posljednji put bio tako nadjačan i nadigran u HNL-u kao te subotnje večeri na Rujevici.

Pobjeda je imperativ


Rijeka je doslovce "raketirala" vrata Marka Malenice. Ispalila je čak 26 udaraca, a s tako krhkom obranom Osijek će teško biti konkurentan u borbi za visoke pozicije. Još se jednom pokazalo kako se bijelo-plavi slabo snalaze u okolnostima kada ih suparnik pritisne. Posebno curi po bočnim pozicijama, i to će Tomas jednostavno morati hitno riješiti. U razdoblju koje dolazi bit će iznimno važno konačno standardizirati obranu. Na Rujevici je Tomas odlučio postaviti stoperski par koji nije imao ni minute zajedničke igre u nogama, ali opet nije problem bio u Duarteu i Manevu, nego ispred njih, jer su Osječani izgubili bitku na sredini terena. Za povratak na pobjedničku stazu trebat će Tomas presložiti stvari u veznoj liniji, koja vapi za bržim igračima. U petak na Opus Arenu stiže Varaždin, pa će se nakon dva vezana poraza koje je Osijek doživio u dva derbija, protiv Dinama i Rijeke, u tom susretu nad njega nadviti ozbiljan imperativ pobjede. Sve što se dosad događalo u prvenstvu mogli bismo nazvati - kraj početka. Tijekom srpnja i kolovoza puno se planiralo i kombiniralo jer je prijelazni rok bio u punom jeku. Na Pampasu je bilo vrlo prometno, a sad stiže razdoblje koje će pokazati kako je trgovao Osijek. U svakom slučaju, momčad se treba resetirati nakon dvije kapitulacije, te se vratiti onom brzom i napadačkom nogometu koji je demonstrirala u većini utakmica. Osijek je najefikasnija momčad HNL-a, ali taj nogomet "za pogodak više" nije mu donio konačno zadovoljstvo zbog pomalo nevjerojatnih defenzivnih propusta u završnicama utakmica.

Tomas čeka napadača


Zbog toga će susret s Varaždinom biti iznimno važan, jer ako Osijek ne uzme sva tri boda, već će se polako početi govoriti o krizi, a takve okolnosti stvaraju nervozu i nelagodu. Ne samo zato što su bijelo-plavi prvi put pali ispod četvrtog mjesta nego i zato što im ozbiljno prijete i momčadi koje su ispod njih, a rješenje takvog stanja može se pronaći u manjoj seriji pobjeda.

- Vjerujem da ćemo se protiv Varaždina vratiti u kolotečinu, biti pravi i nakon dva uzastopna poraza opet ostvariti pobjedu - optimist je, kao i uvijek, trener bijelo-plavih.

Inače, Tomas se još uvijek nada kako će dobiti novog napadača. Otprilike to je po onoj "kurva o poštenju, vojnik o skraćenju, a Tomas o napadaču". Na Pampasu se mota napadač iz Iraka. Navodno je riječ o igraču koji ima vrlo pristojan CV. Jasno, slobodan je, a hoće li do realizacije posla doći, saznat ćemo za koji dan. Iskreno, čovjek ne zna što bi točno mislio o kvaliteti ove momčadi Osijeka. Napadački potencijal postoji, defenzivni je dosad bio klimav, ali s novim ljudima u obrani valjda će se i to popraviti. Ipak, najveći upitnik ostaje na tim bočnim defenzivnim pozicijama, gdje obrana Osijeka prilično propušta. Tomas jednostavno treba natjerati svoje bekova na žustriji i čvršći pristup u duelima jer će inače problemi, koji su itekako vidljivi, ostati. Gržanu, Renanu Guedesu i Drambajevu ofenziva je jača strana igre, pa možda Tomas može razmisliti i o formaciji s tri centralna braniča kako bi bolje pokrio prostor iza leđa svojih bočnih igrača.

No eventualna promjena sustava igre otvorila bi pitanje kako istovremeno pronaći prostor za Bukvića, Lovrića i Caktaša u prvoj momčadi.

Dalibor Keler
KAŽNJENI KULEŠEVIĆ I TOMAS
Bijes na suđenje koji su nakon poraza od Dinama iskazali sportski direktor Ivica Kulešević i trener NK Osijek Stjepan Tomas dobio je epilog. Disciplinski sudac HNS-a Alan Klakočer odrezao im je kazne. Tako je Kulešević kažnjen zabranom obavljanja funkcije na mjesec dana, što obuhvaća zabranu ulaska u svlačionice i pripadajuće službene prostorije te pristup klupi za rezervne igrače prilikom odigravanja prvenstvenih ili Kup utakmica, a uz to će plattiti 2000 eura. Tomas je, pak, prošao samo s novčanom kaznom od 1500 eura.

Možda ste propustili...