Kultura
MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U BARANJI

Prigodan program u čast Nove 5784.
Objavljeno 19. rujna, 2023.
Židovska općina Osijek proslavila je praznik Roš hašanu u sportsko-rekreacijskom centru Bazeni u Kneževim Vinogradima u suradnji s Udrugom Fantast. Proslava židovske nove, 5784. godine povezana je s Danima baranjskog Bauhausa i s Mjesecom židovske kulture.

Održano je predavanje Antonije Mlikote o Ottu Bergeru, bratu Otilije Berger, hrvatske umjetnice iz Tekstilne radionice Bauhausa stradale u holokaustu. Mlikota, povjesničarka umjetnosti sa zadarskog sveučilišta, proučava i istražuje obitelji Berger i Kraus već dugo, te piše knjigu o Otiliji, koja je rođena u Zmajevcu u Baranji. Bila je talentirana i odvažna umjetnica koja 1927. upisuje Bauhaus, školu koja se zauzimala za objedinjavanje umjetnosti i obrta. Izrađivala je originalne uzorke na tekstilu, eksperimentirala je s bojama i motivima, a inspiraciju je nalazila u motivima baranjskih polja. Patentirala je svoje dizajne i metode. Otto je radio u Pragu prije početka Drugog svjetskog rata, bavio se modnim dizajnom i bio jako uspješan. Problemi za brata i sestru počinju s dolaskom nacista na vlast. Kako su im svi pokušaji da pobjegnu u SAD propali, Otti i Otto bivaju deportirani u Auschwitz, gdje Otti biva ubijena, najvjerojatnije u plinskoj komori. Otto je preživio, vratio se u Zmajevac i nikada se više nije vratio raditi u Prag. U rodnom Zmajevcu podigao je nadgrobni spomenik svojoj obitelji. Da spomenik ne bi bio jedini podsjetnik na Otti, Baranja Alternativa i Udruga Fantast nastoje raznim aktivnostima skrenuti pozornost na to da je ova velika umjetnica potekla iz malog baranjskog sela i da je stradala zbog nemilosrdne ideologije.

Nakon predavanja slijedila je filozofska šetnja "Korist i sreća" s profesoricom Zrinkom Vukojević-Tomašić, koja je sa svojim "šetačima" pokušala odgovoriti na pitanje: Mora li sve nečemu služiti kako bismo postigli sreću?

Održan je i koncert klezmer-glazbe mariborskog Kontra Kvarteta, koji čine Danijel Marinič na harmonici, Vesna Čobal na violini, Petar Marić na gitari, Branko Smrtnik na kontrabasu i Domen Marn na klarinetu. Zabavili su publiku zanimljivim repertoarom iz široke palete klezmera. T.K.
Možda ste propustili...

PREDSTAVA WILLIAMA SHAKESPEAREA U REŽIJI IVANA PLAZIBATA

HNK u Zagrebu: "Mjera za mjeru"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PJEVAČKO DRUŠTVO SV. JOSIPA

Obilježeno je 30 godina djelovanja

2

PREMIJERA U GK “JOZA IVAKIĆ” VINKOVCI

Komedija “Tražim razlog braka” Harolda Pintera U režiji J. Novljakovića

3

DOBITNICI 57. NAGRADE “GRIGOR VITEZ”

Andrijana Grgičević, Ana Salopek, Maja Biondić i Zoran Pongrašić