Svijet
SVE VEĆI JAZ IZMEĐU SVIJETA U RAZVOJU I RAZVIJENOG SVIJETA

Zelenski na potezu: UN-u prijeti daljnja fragmentacija
Objavljeno 17. rujna, 2023.
Više od 140 svjetskih čelnika uputit će se u Ujedinjene narode sljedećeg tjedna u vrijeme bezbrojnih kriza, a glavna uloga ukrajinskog čelnika mogla bi naglasiti rastuću globalnu fragmentaciju, piše AFP.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se prije godinu dana virtualno obratio Općoj skupštini UN-a, ove će se godine uživo priključiti svjetskim čelnicima, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, u utorak na otvaranju Opće skupštine UN-a.

No dok su se zapadne sile okupile iza Ukrajine, rat je upozorio na duboke podjele, pri čemu neke zemlje u razvoju nevoljko gledaju na isporučivanje milijardi dolara Kijevu, unatoč tome što rat utječe na siromašne povećavajući cijene hrane.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres započet će tjedan u ponedjeljak samitom o razvoju, nadajući se da će zadržati fokus na ispunjavanju nedostižnih ciljeva za pomoć najpotrebitijim zemljama.

"Okupit ćemo se u vrijeme kada se čovječanstvo suočava s golemim izazovima - od pogoršanja klimatskih uvjeta do eskalirajućih sukoba, globalne krize životnih troškova, rastućih nejednakosti i dramatičnih tehnoloških poremećaja", rekao je Guterres. "Nastaje multipolarni svijet. Multipolarnost može biti čimbenik ravnoteže. No, također može dovesti do eskalacije napetosti, fragmentacije i pogoršanja", dodao je.

Očekuje se da će Zelenski u srijedu nazočiti posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti o Ukrajini, čime se otvara mogućnost dramatičnog sukoba s Rusijom, stalnom članicom s pravom veta. Dan poslije Zelenski će se uputiti u Washington na razgovore u Bijeloj kući i na Kapitolu.

​Unatoč glavnoj ulozi, Zelenski mora biti oprezan, rekao je Richard Gowan, stručnjak za Ujedinjene narode pri International Crisis Group. "Ako bude previše tvrdokoran, ovu bi priliku mogao pretvoriti u malu diplomatsku krizu. Čelnici poput brazilskog predsjednika Luiza Inacija Lula da Silve jasno su naglasili kako vjeruju da je sada vrijeme za diplomaciju i možda ćemo vidjeti dosta trvenja između Ukrajinaca i zemalja ‘globalnog juga‘", rekao je Gowan.

Visoki europski diplomat rekao je da rat krade političku i gospodarsku pozornost drugim hitnim problemima kao što su nesigurnost hrane, klimatska kriza, nejednakosti i pristup financiranju. "Postoji sve veći jaz između svijeta u razvoju i razvijenog svijeta", rekao je anonimno taj diplomat. H
Možda ste propustili...

PRIJAM U ČLANSTVO NATO-a

Turskoj su F-16 uvjet za Švedsku

PUTINOV “TRBUHOZBORAC” MEDVEDEV OPET PRIJETI

Rusi prijete britanskim instruktorima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana