Osijek
MONARHIJA NE SMIJE KAPITULIRATI!

Dva dana koja su Tvrđu pretvorila u najbolje odredište u Hrvatskoj
Objavljeno 17. rujna, 2023.
Raznorodne svjetlosne instalacije vodile su baš kroz cijelu Tvrđu, ukupno 40.000 kvadrata pročelja

Tvrđa je prodisala punim plućima, a u samo dva dana obnovljene ulice našeg starog grada preplavili su deseci tisuća posjetitelja. Osijek se za vikend pretvorio u grad s uvjerljivo najboljom turističkom ponudom, a impresije posjetitelja, i domaćih, ali i onih sa strane, bile su jedinstvene - fenomenalno, za oči, uši, žeđ, ali i želudac. I poruka je zajednička - Monarhija s ovim ne smije stati, ovo se mora ponoviti!- Subotnja večer u Tvrđi bez mane, organizatoru svaka čast! Zastajalo se već na Rondelu, kod fontane razigrane svjetlosnim efektima, a velika vrata instalirana na ulazu u Tvrđu doista su me uvela u neki drukčiji svijet. Slila se tu masa ljudi, od 3 do 93, ali gužva ugodna, daleko od nepodnošljive, nešto je dobro okupilo Osječane i sigurni ste da ćete susresti dosta poznatih lica. Raznorodne svjetlosne instalacije vodile su baš kroz cijelu Tvrđu i svako malo vas tjerale da se zaustavite, uhvatite im mijene i bolje ih promotrite - od crkve sv. Mihaela i trga pred njim kao iz Baltazar-grada preko zen-ugođaja na Trgu Vatroslava Lisinskog do "geometriziranih" Vodenih vrata, priča nam oduševljena Osječanka, koja je, kako kaže, išla korak po korak, svim prisnim uličicama.

Crat Beer Festival

Na sve strane glazba, raznorodna i odlična, TBF u petak i Frajle u subotu - sjajni. Bilo je ića i pića, i nije bilo ničega što može pokvariti dobro raspoloženje. "Točka na i u mom slučaju - bila je čaša piva, stepenice kod ‘Kugina spomenika‘ i uživanje u pogledu na potpuno bajkovit trg", kaže naša sugovornica.

A pogled na pročelja zgrada u Tvrđi ostavio je sve prisutne bez daha. Festival svjetla ove je godine bio druga dimenzija. Nije bilo te osobe koja nije bar jednom fotografijom ili videom ovjekovječila igru boja na pročeljima. A svjetlilo je gotovo sve, više od 40.000 kvadrata zidova, kula, pločnika, pa i "Kugin spomenik". Mnogi su se tiskali u prolazu između Fakultetske i Franjevačke (kod crkve Svetog Križa), kako bi ugledali, pa i ovjekovječili projekciju sebe, kao duha, na visokom zidu.

A preseljenje sedmog Osijek Craft Beer Festivala iz Sunčane ulice u Tvrđu pun je pogodak. Bila je to prigoda za kušanje najboljih craft piva, a sudeći po reakcijama posjetitelja koji su strpljivo čekali na red na pivskim kućicama, punuda je bila odlična. "Padam s nogu, ali ova pozitivna vibra ti jednostavno ne da stati. Ova priča s Tvrđom se mora nastaviti, bio sam na više festivala i otvoreno kažem, ovo nema Zagreb, kao ni drugi gradovi na Jadranu", govori nam kratko Zvonimir iz Zagreba, dok jednom rukom toči pola litre crnog, a već u drugoj sekundi prima narudžbu za još tri piva. Slična slika dolazila je i s drugih pivskih štandova.

Osmijeh na licima


A pozornica na kojoj su nastupali TBF u petak te Frajle u subotu bila je postavljena na raskrižju Bosendorferove i Franjevačke ulice, i bila je lako dostupna svima. Naravno, uz nju je bilo najviše gužve, no, s obzirom na pristupne uličice, vrlo lako se moglo došetati do Trga Vatroslava Lisinskog, i bilo koje druge postaje Monarhije. Mnogi su zastali ispred crkve svetog Mihovila, zbog impresivne svjetlosne tranformacije pročelja. A zapadni dio Franjevačke ulice namjerno je ostavljen u potpunom mraku, kako bi svjetslosna instalacija na svim pročeljima došlo do punog izražaja. I organizatori su u cijelosti uspjeli u tome.

U punom sjaju i ljepoti predstavila se i Bosendorferova ulica sa svojim kraljevskim stolovima za koje je moglo sjesti po 30-ak ljudi. Ono što smo mogli zamijetiti je da se mnogima osmijeh s lica nije skidao. Monarhija je bila prilika izići u večernju šetnju s obitelji i društvom te pronaći nešto u moru ponuđenog odličnog sadržaja. Ukupnom pozitivnom dojmu pridonijeli su i brojni ulični umjetnici, od svičara - pjevača, puhačkog orkestra, jazz-benda, gutača vatre, uličnih bubnjara.

I kako smo počeli ovo putovanje po Tvrđi, tako ćemo ga i završiti - Monarhija ne smije stati, jer se vikend-priča iz Tvrđe već proširila izvan granica Osijeka diljem Hrvatske i okolnih zemalja. Ovo se mora ponoviti!

Milan Bugarić
SLOBODNOG PARKINGA NI ZA LIJEK
Krenuvši automobilom iz Retfale, računajući na gužvu, autor ovog teksta planirao je parkirati u blizini Doma zdravlja, no nakon kruženja od Stepinčeve ulice prema Istarskoj, slobodnog parking mjesta nije bilo ni za lijek. Nešto poslije 20 sati kolona automobila s nestrpljivim vozačima već se formirala u Ulici kralja Zvonimira, pa se krenulo u traženje parkinga u Istarskoj. Mnogi su tada spasonosno rješenje pronašli u podzemnoj garaži Eurodoma, gdje je bilo slobodnog mjesta za parkiranje. Tu smo sreli i znance koji su nam rekli da su neuspješno pokušali parkirati i na Vijencu Ivana Meštrovića, a neki su svoja vozila ostavila na drugoj strani Drave, kod katakombi, a onda pješice preko cestovnog mosta do Tvrđe. Ipak, puno je više onih koji su razmišljali svojom glavom, pa su do Tvrđe došli najjeftinijim prijevozom - vlastitim nogama!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

III. GIMNAZIJA ZAHVALILA NAJBOLJIMA

Na državnim natjecanjima nastupilo čak 79 učenika

2

DAN OTVORENIH VRATA U OBRTNIČKOJ ŠKOLI

Budućnost u svoje ruke!

3

ANTUNOVAC EDUTECH EXPO

Obrazovanje kao na dlanu