Zdravlje
KOKOSOV ŠEĆER

Nektar cvijeta kokosove palme odlično je sladilo
Objavljeno 18. rujna, 2023.
Kokosov šećer budućnost je zdrave prehrane jer u usporedbi sa smeđim šećerom sadržava dvostruko više željeza, četiri puta više magnezija i čak deset puta više cinka. Kokosov šećer tradicionalno je azijsko sladilo od nektara cvijeta kokosove palme, koje se konzumira već 5000 godina. Prerada se od tada nije nimalo promijenila, sladak nektar cvjetova isparava na niskoj temperaturi dok se ne kristalizira, prenosi Tvornica zdrave hrane. Kokosov šećer ima znatno više hranjivih tvari od običnog šećera, a njegov glikemijski indeks drastično je niži. Zbog izuzetno niskog glikemijskog indeksa kokosov šećer posebno je pogodan za dijabetičare.

Kokosov šećer dobiva se iz kokosove palme, a nutritivno je mnogo bogatiji od običnog šećera, te ima niži glikemijski indeks, što znači da manje utječe na promjene razine glukoze u krvi, što je uzrok razvoja dijabetesa. Šećer kokosove palme dobiva se iz biljnog soka kokosove palme. Napravljen od soka cvjetnih pupova kokosove palme, kokosov je šećer izvor brojnih minerala, vitamina C, vitamina B1, B2, B3 i B6 i nekoliko aminokiselina. Kokosov šećer pomaže u borbi s viškom kilograma jer regulira omjer kolesterola u krvi, suzbija apetit i smanjuje osjećaj gladi. Kalij u kokosovu šećer pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Kalcij u kokosovu šećeru važan je za pravilan rast kostiju i zuba te rast mišićnih struktura organizma. Željezo u kokosovu šećeru pomaže u jačanju imuniteta, a od velikog je značenja i za zdravlje krvi. J.Kn.