Novosti
MINISTAR BAČIĆ U OSIJEKU I BELOM MANASTIRU

Osigurano zemljište za
novu osječku bolnicu
Objavljeno 16. rujna, 2023.
Do kraja godine lokacijska dozvola i završen glavni projekt za KBC - prioritet

Dodjelom ključeva novozigrađenih stanova u zgradi namijenjenoj za stambeno zbrinjavanje obitelji u potrebi u Belom Manastiru, zaključen je boravak Branka Bačića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, u petak u Osječko-baranjskoj županiji.Grad Beli Manastir među prvima je u Hrvatskoj prepoznao i uključio se u međuresorni program stambenog zbrinjavanja prema kojemu na područjima od posebne državne skrbi Vlada RH i jedinica lokalne samouprave zajedno grade višestambene zgrade. Grad je darovao zemljište, a sredstvima državnog proračuna izgrađena je zgrada s 33 stana. Površina stanova je od 35 do 75 četvornih metara, a predviđeni su za stambeno zbrinjavanje osoba određenih struka za čijim radom postoji posebno iskazana potreba te obitelji u potrebi.

Ključevi stanova


Uručeni su ključevi prvim korisnicima, a riječ je o devet mladih osoba i obitelji, među kojima je i četveročlana obitelj Tanje Horvat. Supružnici s dvoje djece dosad su živjeli kod roditelja, a ovo im je prva nekretnina u gradu u kojemu su rođeni, u kojemu žive, rade i žele u njemu ostati.

- Ovo je prva zgrada sagrađena iz ovog međuresornog programa stambenog zbrinjavanja, a ujedno su uručeni ključevi stanova za devet mladih obitelji. To je novi početak za korisnike stanova, ali i za nas u Vladi jer predstavlja jedan od pravih načina kako u sinergiji jedinica lokalne, a nadam se i područne, samouprave i države omogućiti izgradnju stanova koji će biti prihvatljivi u smislu plaćanja najamnine za rješavanje stambenih pitanja mladih ljudi - rekao je u ovoj prigodi Bačić.


Posjetu Belom Manastiru prethodili su radni sastanci sa županom Ivanom Anušićem, a potom u sjedištu gradske uprave s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem.

Glavne teme sastanka u sjedištu Županije odnosile su se na aktivnosti u realizaciji projekata novoga Kliničkog bolničkog centra Osijek, Zavoda za hitnu medicinu OBŽ-a te Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da smo dobili odgovore na sva pitanja koja smo imali kao inicijatori i nositelji ovih projekta i da sve rješavamo u planiranim rokovima. Imovinsko-pravni odnosi u slučajevima poput KBC-a prilično su teški i komplicirani za rješavanje te su dosad često bili kočnica realizaciji velikih projekta. Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji s ministrom koji promptno rješava svu problematiku, projekt izgradnje KBC-a ide k svojoj realizaciji kako je i najavljeno. Isto tako je i s projektom RCGO-a - rekao je župan Anušić.

Ministar Bačić naglasio je obostrana nastojanja i spremnost da se ubrza realizacija strateških projekata za Osječko-baranjsku županiju.

- Prioritet je do kraja godine ishoditi lokacijsku dozvolu i napraviti glavni projekt za izgradnju KBC-a. Pretpostavka za to je ubrzano rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi se nakon toga mogla ishoditi građevinska dozvola. Razgovarali smo stoga o proceduri prenošenja vlasništva s Poljoprivrednog instituta Osijek na Republiku Hrvatsku, a onda na KBC. Procedura je dogovorena, idući tjedan dogovoren je sastanak sa županom i ministrom socijalne skrbi, a već smo pripremili odluku za Vladu RH kojom ćemo napraviti zamjenu zemljišta, čime ćemo ubrzati postupak - kazao je ministar Branko Bačić.

INA kod tržnice


I razgovori s gradonačelnikom Radićem bili su konstruktivni, i tu su glavne teme razgovora bile zemljište i nekretnine koje su Gradu Osijeku potrebne za realizaciju bitnih projekata.

– Jedna od njih je i takozvana Rupa u centru grada, jedan od onih problema koji muče građane Osijeka više od 30 godina. Vlasnički odnosi su 15/9 između države i drugih suvlasnika. Ubrzo bismo išli u određene zamjene zemljišta i na taj način rješavali i taj dugogodišnji problem – izvijestio je gradonačelnik.


Razgovaralo se o mogućnostima da država daruje zemljište na koje bi se izmjestila komunalna tvrtka Unikom iz centra Osijeka, kao i o izmještanju GPP-ove remize na prostor Zelenog polja, na državnu parcelu.

– Jedna od tema bila je i Tvrđa, gdje su upravo završeni radovi na obnovi. Zgrada u Firingerovoj 3, koja je lice Tvrđe, a pola u vlasništvu Republike Hrvatske, pola Grada Osijeka, u derutnom je stanju. Želja nam je zamijeniti s ministarstvom jednu nekretninu u Kuhačevoj ulici za ovu zgradu u Firingerovoj. Ako smo stopostotni vlasnici, imamo veće šanse prijaviti se na fondove EU-a ili neke druge izvore financiranja i samim time privesti je namjeni. Veseli nas i što smo riješili problem o kojem se također godinama priča u gradu Osijeku, a to je tema INA-e kod glavne tržnice. Kroz novi ITU mehanizam uskoro ćemo predstaviti rješenje rekonstrukcije osječke tržnice, za koju želimo da bude suvremena tržnica. Tamo se u parku nalazi INA, koja već godinama zjapi prazna i ne uklapa se. Država će darovati to zemljište gradu Osijeku, a mi ćemo ga privesti namjeni i uklopiti u prostor – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Ministar Bačić ocijenio je ove teme važnima za grad Osijek izrazivši nadu da će se rješenja uskoro i realizirati.

– U razgovorima smo se dotaknuli i Nacionalnog plana stambene politike, za koji se nadam da će biti izrađen u prvom kvartalu iduće godine. Cilj je da kroz taj plan uključimo prije svega velike gradove koji imaju potrebu za izgradnjom priuštivih stanova prije svega mladim ljudima – poručio je ministar Bačić ističući da će u radnu skupinu uključiti osječku pročelnicu za gospodarenje imovinom Sandu Pašuld kako bi i Osijek dao svoj doprinos u izradi plana.

Dario Kuštro
ZEMLJIŠTE ZA TREĆU FAZU INDUSTRIJSKE ZONE
Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić upoznao je ministra Bačića kako je Grad Osijek veliko gradilište, u tijeku su velike investicije i infrastrukturni projekti. Samo iz fondova EU-a na području grada provode se investicije vrijedne 200 milijuna eura. “Velika investicija američkih investitora gradi se u našoj zoni u Nemetinu na 170 tisuća kvadrata, u drugoj fazi Zone u Nemetinu ostalo je još 30 tisuća kvadrata, a s obzirom na to da imamo i druge investitore u najavi, potrebna nam je veća površina. Govorimo o površini od 360 tisuća kvadrata u trećoj fazi Zone u Nemetinu, gdje bi se ona proširila. Ministar ima volju darovati to zemljište i to će se sada rješavati pravnim putem. To Gradu Osijeku puno znači”, rekao je gradonačelnik Radić nakon sastanka s ministrom.

Razgovaralo se o mogućnosti da država daruje zemljište za izmještanje Unikoma i premještanju GPP-ove remize

Možda ste propustili...

“HRVATSKO SESTRINSTVO KROZ POVIJEST”

Zbirka čuva prošlost sestrinstva

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA HRVATSKOG SABORA

35 zastupnika stavilo mandat u mirovanje ili dalo ostavku