Svijet
ULAŽU U DODATNU INFRASTRUKTURU

Constanta: Rekordan izvoz ukrajinskog žita
Objavljeno 15. rujna, 2023.
Ukrajina je od početka godine preko rumunjske crnomorske luke Constante već izvezla 9,2 milijuna metričkih tona žitarica, više nego u cijeloj 2022., kada je isporučeno 8,6 milijuna tona, objavila je u petak lučka uprava.

Constanta je Kijevu sada najveća alternativna izvozna ruta. U srpnju je Moskva suspendirala sudjelovanje u sporazumu koji je jamčio siguran prolaz pošiljki kroz Crno more, tražeći da se odmrzne blokada ruskih pošiljki gnojiva i žitarica. U međuvremenu ruske oružane snage u više su navrata gađale ukrajinske luke na Dunavu. Ukrajina zato pojačava isporuke cestom i željeznicom.

Bukurešt je poručio da u idućim mjesecima namjerava udvostručiti mjesečni kapacitet za tranzit ukrajinskog žita, dodavši da su već počeli ulagati u infrastrukturu. Ukrajinsko žito natječe se za prostor s domaćim i proizvođačima iz susjednih zemalja koje nemaju izlaz na more, uključujući Mađarsku i Srbiju.

Luka je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci isporučila 22,2 milijuna tona žitarica, objavila je uprava, rekavši i da bi trebali nadmašiti godišnji rekord, koji iznosi oko 25 milijuna tona. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana