Regija
VEĆE STIPENDIJE, DODACI NA PLAĆU, SPECIJALIZACIJE, STANOVI

Zaustaviti iseljavanje liječnika, medicinskih sestara, tehničara i održati razinu liječničke skrbi
Objavljeno 16. rujna, 2023.
VINKOVCI - Na simpoziju "Zadaće medicinske sestre/tehničara u lokalnoj zajednici", održanom u Vinkovcima u organizaciji Doma zdravlja Vinkovci, razgovaralo se o problemima s kojima se sestre i tehničari susreću u svakodnevnom radu, ali i o njihovoj nezamjenjivoj ulozi u društvu, a sudjelovale su glavne sestre svih zdravstvenih ustanova Vukovarsko-srijemske i susjednih županija. Bilo je riječi i o zadaći patronažne sestre u zdravstvenom odgoju predškolske i školske djece, potrebi zdravstvenog prosvjećivanja kroz medije te prepoznavanju i razumijevanju problema samačkog života osoba starije dobi.

- Cilj je vidjeti gdje smo došli, što trebamo poboljšati, kako pridonijeti zdravlju naše populacije. Osim liječnika, na našem području nedostaje i puno medicinskih sestara, a one imaju veliku ulogu u zdravstvenom sustavu – rekla je Vesna Božić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Vinkovci, a ravnatelj Doma zdravlja Petar Kulić kaže kako je svima poznato kako prilike u zdravstvu nisu najbolje, stručni kadar odlazi za boljim plaćama i uvjetima rada, ali pacijenti u konačnici te probleme ne osjete i dobiju kompletnu zdravstvenu uslugu.

- Stalno radimo na rješavanju problema odlaska liječnika, medicinskih sestara i tehničara, a bit svega je da to naši pacijenti ne osjete. Mlade stručne ljude pokušavamo zadržati davanjem stanova u dugoročan najam, kasnije i u vlasništvo, a pokušat ćemo i uključivanjem lokalne zajednice u sufinanciranje određenog dodatka liječnicima i medicinskim sestrama – pojasnio je Kulić.

- Moramo biti svjesni kako je njihova stručnost i briga za pacijente jedan od najvažnijih segmenata društva, oni su neizostavan dio naše zajednice. Moramo zato poduzeti sve što je u našoj moći da ih zadržimo, od obrazovanja do sufinanciranja i brojnih drugih mjera – poručio je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.

- U posljednje vrijeme nastojimo komunicirati s predstavnicima lokalne samouprave i ravnateljima ustanova kako bi iznašli zajedničko rješenje koje bi riješilo problem odlazaka. Bitno je osigurati kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu, osobito u ruralnim dijelovima. Planiramo uvesti mjere kojima bismo riješili problem iseljavanja, primjerice veće stipendije studentima, dodatke na plaću, dodatna školovanja i specijalizacije – rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Adamović. M. Flego
Kada je najteže, kada su pacijenti najranjiviji, medicinske sestre i tehničari su s njima, kazao je Romić

Možda ste propustili...

AKCIJA “DOBRO JE ČINITI DOBRO”

Pajeskama 5670 €

VIKEND U ZMAJEVCU

Vinski maraton

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DESECI TISUĆA EURA U APOENIMA OD 10 I 20 €

Umjesto na medeni mjesec, u ukrupnjavanje svadbenog dara

2

IZDVAJA SE IZ SUSTAVA DOMA ZDRAVLJA

Sanitet prelazi Zavodu za hitnu medicinu VSŽ-a

3

RADOVI SE BLIŽE KRAJU

Asfaltirane staze i na novom dijelu groblja