Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Reakcija Županije brža
nego što je inicijativa oporbe
Objavljeno 14. rujna, 2023.
U nevremenu stradaloj Vukovarskoj i Brodskoj županiji pružena je pomoć operativnih timova

Nakon ljetne stanke jučer je redoviti rad nastavila i Skupština Osječko-baranjske županije. Pozivu Ivane Bagarić, predsjednice Skupštine, odazvalo se 38 od ukupno 47 vijećnika, pa je i ovaj put Skupština mogla pravovaljano odlučivati.Dnevni red nije ponudio posebno atraktivnih ili politički problematičnih točaka, tek nešto više rasprave bilo je oko tumačenja određenih termina u prijedlogu zaključka o pristupanju Osječko-baranjske županije Europskoj povelji za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj razini. Do ovog pristupanja došlo je nakon inicijative oporbe s jedne od ranijih sjednica. ​Oporba je i jučer predložila nekoliko inicijativa, no na onu Sanje Bježančević (SDP) Županija je već reagirala. Bježančević je, naime, podsjetila na nevrijeme koje je nanijelo znatnu štetu Vukovarsko-srijemskoj županiji te je predložila da naša Županija nađe načina kako im uputiti potrebnu pomoć.

Župan Ivan Anušić izvijestio ju je kako smo se i Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji odmah nakon nevremena stavili na raspolaganje, a župani Igor Dekanić i Danijel Marušić to su i prihvatili, ali umjesto financijske, zatražili su tehničku pomoć u operativnim snagama.

- Tako smo im na raspolaganje stavili ekipe Cestinga i Unikoma, a na lokacije koje su oni odredili bile su upućene i naše službe Hrvatske gorske službe spašavanja te vatrogasne postrojbe - odgovorio je Anušić.

Samir Haj Barakat (SDP) zanimao se za najavljenu realizaciju projekta izgradnje Doma umirovljenika u Našicama, župan izvještava kako je to projekt u kojemu sudjeluju Županija, Grad Našice i resorno ministarstvo, osigurano je 7,5 milijuna eura, no za sada nije poznata dinamika realizacije. Zašto se u Tomašancima ne dovrši društveni dom čija je izgradnja počela prije 20 godina, pitala je Ana Diklić (DHSS). Odgovoreno joj je kako je prošle godine Županija iznosom od 150 tisuća kuna financirala rekonstrukciju tog doma, no Općina Gorjani (u čijem su sastavu Tomašanci) ove se godine nije prijavila na odgovarajući javni poziv kojim Županija sufinancira realizaciju infrastrukturnih objekata svojih općina.

Župan je izvijestio i o tome kako je pripremljena dokumentacija za obnovu Županijske palače, zgrade u kojoj se održavaju sjednice (ali i gdje je smješten veliki broj županijskih (i državnih) službi), te da se čeka raspisivanje natječaja od Ministarstva kulture.

Dario Kuštro
NAŠIČKOJ BOLNICI MAGNETSKA REZONANCIJA
Vijećnici su dali suglasnost Općoj županijskoj bolnici Našice za nabavu uređaja za magnetsku rezonanciju za potrebe njezina Odjela za radiologiju. Planirana vrijednost uređaja, zajedno s troškovima nabave i ugradnje uređaja te prilagodbe prostora, iznosi 1,5 milijuna eura, a financirat će se iz sredstava državnog proračuna. Zbog velikih lista čekanja uređaj je teško dostupan na našem području, a prema ovoj bolnici gravitira 80 tisuća osoba s područja Našica, Orahovice, Slatine, Donjeg Miholjca, dijela Valpovštine i Đakova, pa je neupitna opravdanost kupnje. Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije odobreno je zaključivanje ugovora o nabavi šest vozila za hitnu medicinu, čija je ukupna cijena 480 tisuća eura.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽANA 27. SMOTRA SVEUČILIŠTA

Multikulturan grad čeka
novu generaciju studenata

2

ZAVRŠNA KONFERENCIJA ITU PT PROJEKATA

Osijeku odobreno 55 milijuna eura

3

OSIJEK 2. PROSINCA SLAVI 237. ROĐENDAN

Podizanjem gradskog stijega počelo obilježavanje Dana grada