Regija
PRODEFILIRAT ĆE 70 FOLKLORNIH SKUPINA S VIŠE OD 4000 SUDIONIKA

Svečani mimohod zbog epidemioloških mjera bez konja i svatovskih zaprega
Objavljeno 15. rujna, 2023.

Svečani mimohod sudionika 58. Vinkovačkih jeseni u nedjelju, posljednjeg dana manifestacije, prema ocjenama mnogih, najspektakularnija priredba, bit će drukčiji od dosadašnjih jer, kako su sa žalošću najavili organizatori, u mimohodu neće biti konjanici i konjske zaprege. Razlog je strah od mogućeg širenja afrilčke svinjske kuge koja je bila zahvatila nekoliko sela najistočnije županije, pa bi dolazak konja iz tih sela bio rizičan. No organizatori vjeruju da će nagodinu sve biti u redu i da će u mimohodu biti i konji, koji su uvijek posebno atraktivni za gledatelje.U tim prekrasnim životinjama i svečano uređenim zapregama ove nedjelje nećemo imati priliku uživati, ali ćemo se zato diviti nošnjama, pjesmama i plesovima tisuća sudionika mimohoda, koji će u Vinkovce doći iz svih krajeva Hrvatske kako bi u srcu Slavonije i Šokadije pokazali neprocjenjivo kulturno bogatstvo svoga zavičaja.

Prema najavama organizatora, u nedjelju, kada crkvena zvona središnje vinkovačke crkve, Euzebija i Poliona, na Trgu bana Šokčevića označe točno 10 sati, kod ulaza na vinkovačku tržnicu, u Zvonimirovoj ulici, kreće mimohod sudionika 58. Vinkovačkih jeseni, u kojemu će gradskim ulicama i trgovima prodefilirati 70 folklornih skupina s više od 4000 sudionika, koji će, na radost publike koja ih prati cijelim putem i nagrađuje pljeskom, povremeno zastati, otpjevati koju pjesmu ili zaplesati pokazujući djelić bogatstva koje čuvaju u svojim mjestima i krajevima.

Neće nedostajati zanimljivih događanja ni u subotu, ni u nedjelju. Oba dana na glavnoj pozornici na Trgu bana Šokčevića izmenjivat će se folklorne skupine iz svih krajeva Hrvatske i dijaspore, sudionici Državne smotre izvornog hrvatskog folklora, a na pozornici u Slavonskom sokaku i u Bircuzu tamburaši do kasnih većernjih sati neće stati. Ljubitelji slavonske glazbe mogu u subotu navečer uživati u pjesmama Šime Jovanovca, a u nedjelju, završne večeri ovogodišnjih jesenskih svečanosti, publiku će zabavljati popularni Jole.

Bit će tu i etnofrizura ovog kraja, ali i svijeta...

Kao i za svake prigode, Vinkovci, posebice njegovo središte, gdje se sve događa, ukrašeni su tako da diskretno podsjećaju da su grad u kojem se održavaju Jeseni, priredba koju mnogi drže najznačajnijom i najvećom manifestacijom folklora i očuvanja tradicije.Miroslav Flego
Možda ste propustili...

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”

SPOMEN-OBILJEŽJE ZA UKOPANE MUSLIMANE

Izbjeglički mezari: Idejno rješenje za kosturnicu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA TRANŠA ZA PRODAJU

Grad Đakovo prodaje petnaestak nekretnina

2

JESTE LI SE SJETILI NA VRIJEME?

Stiže toplinski val, a instalateri klima-uređaja dijele odbijenice

3

BESPLATNE ULAZNICE ZA SVE OSNOVNOŠKOLCE

Na bazene u Belom od ovog četvrtka