Dome slatki dome
SOBA ZA ŠKOLARCE

Uređenje dječje sobe je izazov
Objavljeno 14. rujna, 2023.
Dječje sobe su prostori koji osiguravaju kvalitetno spavanje, učenje i igru

Dječje sobe su višefunkcionalni prostori, u njima se djeci trebaju osigurati kvalitetni uvjeti za spavanje, odmor, učenje i igru. Kvaliteta sobe ovisit će o prostornim parametrima, izboru namještaja i njegovoj dispoziciji. Uređenje dječje sobe vrlo je zahtjevan zadatak, jer gotovo ni jedan drugi prostor unutar doma ne obuhvaća toliko različitih funkcija. Potrudite se sobu opremiti fleksibilnim, mobilnim namještajem, koji se lako dograđuje i dopunjuje potrebnim elementima.UdobnoDječja soba je prvenstveno prostor namijenjen spavanju i odmaranju, pa su kriteriji za odabir kreveta, podnice i madraca vrlo visoki. Kvaliteta spavanja utjecat će na bolju koncentraciju pri učenju i igri, a vrsta podnice i madraca na udobnost i pravilan položaj tijela. Prilikom njihove kupnje posavjetujte se sa stručnim osobama, koje će vas uputiti u bitne detalje i preporučiti najbolje za vaše dijete.

Dječja soba je i radni prostor, koji školarcima mora pružiti maksimalan komoditet u smislu potrebne veličine radnog stola, popratnih sadržaja i mogućnosti što bolje koncentracije. Kako bi učenje bilo što ugodnije, interijer sobe mora biti usklađen s potrebama i željama djeteta. Preporuka je uključiti djecu u uređenje sobe kada se radi o odabiru boja, oblika, tj. stila namještaja, likova koje žele uključiti u dekoraciju sobe itd. Iako ponekad nećete shvatiti sve želje, ne opirite se zahtjevima mališana, jer oni kreiraju prostor prema svojim potrebama.

Ladice


Uz radni stol osigurajte dovoljno ladica i polica za smještaj školskih knjiga i pribora. Nastojte ih ne smještati na suprotan kraj sobe jer time dovodite dijete u situaciju da za svaku novu knjigu ili potreban pribor mora ustajati od stola. Podalje od radnog stola smjestite garderobne ormare, police za igračke i ostale elemente, koji nisu vezani uz učenje. Osigurajte dovoljno slobodnog prostora na sredini ili u određenom dijelu sobe te omogućite igru na podu.
 
Monika Galović Rolich, mag. ing. arh.
Koncentracija
Ugodan ambijent sobe povoljno će utjecati na proces koncentriranja i učenja. No stvaranje ostalih optimalnih uvjeta osigurat će mogućnost zadržavanja koncentracije. Pravilan položaj radnog stola, s obzirom na izvor prirodnog svjetla, jedan je od osnovnih uvjeta koje je potrebno ispuniti. Za večernje sate osigurajte stolnu lampu koju će dijete prema potrebi jednostavno pomicati i prilagođavati trenutnim potrebama.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana