Zdravlje
MIKROPOVRĆE : LAKO GA JE UZGOJITI

Obiluje vitaminima i probavnim enzimima
Objavljeno 11. rujna, 2023.
Uzgoj mikropovrća idealan je za sve one koji nemaju vlastiti vrt ili veliko dvorište za uzgoj raznog povrća.J.Kn.
Pet centimetara visine za berbu
Za manje od mjesec dana, odnosno tri tjedna, vaše mikropovrće bit će spremno za berbu. No vodite računa o tome da je berba pogodna kad je biljka dosegnula bar pet centimetara visine.

12 sati svjetlosti dnevno
Nakon što ste posadili sjeme, posudu premjestite najbolje na južnu stranu prozora kako biste osigurali oko 12 sati svjetlosti. Zalijevajte filtriranom vodom nekoliko puta dnevno.

Supstrat za prijesadnice
Odaberite supstrat za prijesadnice, sjeme ćete saditi nagusto. Posude trebaju biti duboke minimalno osam centimetara s rupicama. Stavite oko pet centimetara supstrata. Posudu prekrijte tankom folijom koju ćete poslije ukloniti.

Sjeme u specijalizitanim trgovinama
Sjeme za mikropovrće možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane. Cijena je u pravilu oko dva eura. Isti je odgovor na pitanje gdje kupiti sjeme za klice. Idealno ga je kupiti u ekotrgovinama.

Posudice najbolje na južnom prozoru
Ideja o mikropovrću potječe iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Mikropovrće je nešto između klica i prijesadnica, veće od klica, a manje od prijesadnica, piše Kreni zdravo. Uzgoj mikropovrća idealan je za one koji nemaju vlastiti vrt ili veliko dvorište za uzgoj hrane. Lako se uzgaja na balkonu u posudicama. Prednost je ako posudice možete smjestiti na južnu stranu prozora. Povrće koje je popularno za uzgoj u ovom obliku je rotkvica, brokula, repa, kupus, korijander, blitva, kelj, rikola, kukuruz, amarant, grašak. Obiluje vitaminima, mineralima, ali i enzimima koji će pridonijeti boljoj probavi, sadrži antioksidanse protiv slobodnih radikala.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike