Osijek
PRIPREME ZA ZIMNICU NA TRŽNICI NA SJENJAKU

Građani sve manje kuhaju
rajčicu, kupe ju u bocama
Objavljeno 6. rujna, 2023.
Tržnica je puna sezonskih proizvoda, tražene su rajčice, paprika, krumpir, tikvice

Iako su cijene sezonskog voća i povrća u srpnju neznatno pale u odnosu prema lipnju, one su i dalje prilično visoke. Njihov rast zaustavio je strah od pada prodaje, a istraživanja Europske komisije i Ministarstva poljoprivrede pokazuju da su cijene, ovisno o proizvodu, porasle od pet do 20 posto. Uz to i trendovi se mijenjaju, pa sve više ljudi odustaje od samostalnog pravljenja zimnice ili kuhane rajčice.Istražili smo kako se to odražava na prodaju sezonskog voća i povrća. Posjetili smo malu kvartovsku tržnicu na Sjenjaku, u Gradskoj četvrti Novi grad te, razgovarali s prodavačima i kupcima.

- Do ove godine kupci su kupovali svježu rajčicu ‘na gajbe‘ i sami je kuhali. Međutim, taj se trend ovog ljeta promijenio. Sada kupci traže da mi skuhamo rajčicu i donesemo je na tržnicu u staklenkama. Za kuhanom rajčicom doista je velika potražnja - kaže Željko Mršić, vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Mršić iz Antunovca. Taj hrvatski branitelj u mirovini ne miruje. Prije tri godine osnovao je OPG i pronašao svoje mjesto na tržnici na Sjenjaku. Sada je njegov štand prepoznatljiv po kvalitetnim domaćim proizvodima i u velikoj mjeri ekološkoj proizvodnji.

- Kupci to prepoznaju, a mi izbjegavamo upotrebu zaštitnih sredstava, jer radi se o proizvodima koje konzumiramo moja obitelj i ja. Od povrća trenutačno su najtraženiji rajčica, paprika (slatka i ljuta), tikvice, mahune, krumpir, a od voća šljive. S obzirom na to da nismo prskali jabuke, kruške i grožđe, urod tog voća potpuno nam je podbacio, naime napala ga je siva plijesan - objašnjava ovaj proizvođač.

Kako bi zadovoljio potrebe svojih, sada već stalnih, kupaca, Mršić nastavlja s radom nakon povratka kući u Antunovac. Istovara robu, reže rajčice i drugo povrće do kasnih večernjih sati, a rano ujutro dovozi povrće na tržnicu na Sjenjak.


- Kupujem kod gospodina Željka jer on prodaje domaće proizvode koji nisu prskani, a kupit ću i kuhanu rajčicu jer sam zaposlena i nemam vremena kuhati sama - kaže gospođa Jasna, koju smo zatekli na tržnici na Sjenjaku.

Naš sugovornik dodaje da kuhanu rajčicu prilagođava potražnji kupaca, pa tako nudi rjeđu i gušću varijantu, s više ili manje soli. Cijena je ovog proizvoda 1,5 eura po staklenki, a kilogram svježe rajčice stoji 2 eura. Ako kupujete gajbu rajčice za kuhanje, onda je kilogram 1 euro. Slična je potražnja i na štandu Lucije Jurić iz Tenje. OPG Jurić također proizvodi domaće povrće i voće, a najtraženije su rajčice, paprike, tikvice, a od voća šljive. I na ovom štandu kilogram rajčice, ali i paprike te krastavaca stoji dva eura. A kupaca ne manjka.

- Više puta tjedno kupujem svježe povrće od gospođe Lucije. Uvjerila sam se u kvalitetu njezinih proizvoda i sada sam stalni kupac na ovom štandu. Ponekad subotom odem na glavnu tržnicu, no ponuda voća i povrća na ovoj tržnici potpuno me zadovoljava. Uz to, ovdje mogu kupiti domaća jaja, med, sir i druge proizvode. To mi odgovara jer stanujem na Sjenjaku, tako da ne moram koristiti javni prijevoz da bih donijela namirnice kući - kaže gospođa Ljerka.

Dvije mlade majke, Marija i Katarina, rekle su nam da su kupile kuhanu rajčicu od gospođe Lucije i gospodina Željka te da je okusom puno bolja od istog proizvoda kupljenog u nekom od trgovačkih lanaca. “Domaće je najbolje”, kažu ove mlade žene.

Vesna Latinović
tko ju radi
MIJENJANJE

TRENDOVA

ZIMNICE

Iako površinom mala, tržnica na Sjenjaku zadovoljava potrebe stanovnika tog

naselja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PETERO JE LAUREATA UZ DAN GRADA

Gordani Kralik nagrada za životno djelo, priznanje Hvidri, vatrogascima Radiju Osijek i Zvonku Borbašu

2

DOZNAJEMO: STIŽE NOVA RASVJETA ZA PJEŠAČKI MOST

Pola mosta i dalje je u mraku

3

U SUBOTU JE PROSINAČKI SAJAM ANTIKVITETA

Unikatno sajmovanje za Dan grada