Objavljeno 6. rujna, 2023.
Tržnica je puna sezonskih proizvoda, tražene su rajčice, paprika, krumpir, tikvice
Iako su cijene sezonskog voća i povrća u srpnju neznatno pale u odnosu prema lipnju, one su i dalje prilično visoke. Njihov rast zaustavio je strah od pada prodaje, a istraživanja Europske komisije i Ministarstva poljoprivrede pokazuju da su cijene, ovisno o proizvodu, porasle od pet do 20 posto. Uz to i trendovi se mijenjaju, pa sve više ljudi odustaje od samostalnog pravljenja zimnice ili kuhane rajčice.
Istražili smo kako se to odražava na prodaju sezonskog voća i povrća. Posjetili smo malu kvartovsku tržnicu na Sjenjaku, u Gradskoj četvrti Novi grad te, razgovarali s prodavačima i kupcima.
- Do ove godine kupci su kupovali svježu rajčicu ‘na gajbe‘ i sami je kuhali. Međutim, taj se trend ovog ljeta promijenio. Sada kupci traže da mi skuhamo rajčicu i donesemo je na tržnicu u staklenkama. Za kuhanom rajčicom doista je velika potražnja - kaže Željko Mršić, vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Mršić iz Antunovca. Taj hrvatski branitelj u mirovini ne miruje. Prije tri godine osnovao je OPG i pronašao svoje mjesto na tržnici na Sjenjaku. Sada je njegov štand prepoznatljiv po kvalitetnim domaćim proizvodima i u velikoj mjeri ekološkoj proizvodnji.
- Kupci to prepoznaju, a mi izbjegavamo upotrebu zaštitnih sredstava, jer radi se o proizvodima koje konzumiramo moja obitelj i ja. Od povrća trenutačno su najtraženiji rajčica, paprika (slatka i ljuta), tikvice, mahune, krumpir, a od voća šljive. S obzirom na to da nismo prskali jabuke, kruške i grožđe, urod tog voća potpuno nam je podbacio, naime napala ga je siva plijesan - objašnjava ovaj proizvođač.
Kako bi zadovoljio potrebe svojih, sada već stalnih, kupaca, Mršić nastavlja s radom nakon povratka kući u Antunovac. Istovara robu, reže rajčice i drugo povrće do kasnih večernjih sati, a rano ujutro dovozi povrće na tržnicu na Sjenjak.

- Kupujem kod gospodina Željka jer on prodaje domaće proizvode koji nisu prskani, a kupit ću i kuhanu rajčicu jer sam zaposlena i nemam vremena kuhati sama - kaže gospođa Jasna, koju smo zatekli na tržnici na Sjenjaku.
Naš sugovornik dodaje da kuhanu rajčicu prilagođava potražnji kupaca, pa tako nudi rjeđu i gušću varijantu, s više ili manje soli. Cijena je ovog proizvoda 1,5 eura po staklenki, a kilogram svježe rajčice stoji 2 eura. Ako kupujete gajbu rajčice za kuhanje, onda je kilogram 1 euro. Slična je potražnja i na štandu Lucije Jurić iz Tenje. OPG Jurić također proizvodi domaće povrće i voće, a najtraženije su rajčice, paprike, tikvice, a od voća šljive. I na ovom štandu kilogram rajčice, ali i paprike te krastavaca stoji dva eura. A kupaca ne manjka.
- Više puta tjedno kupujem svježe povrće od gospođe Lucije. Uvjerila sam se u kvalitetu njezinih proizvoda i sada sam stalni kupac na ovom štandu. Ponekad subotom odem na glavnu tržnicu, no ponuda voća i povrća na ovoj tržnici potpuno me zadovoljava. Uz to, ovdje mogu kupiti domaća jaja, med, sir i druge proizvode. To mi odgovara jer stanujem na Sjenjaku, tako da ne moram koristiti javni prijevoz da bih donijela namirnice kući - kaže gospođa Ljerka.
Dvije mlade majke, Marija i Katarina, rekle su nam da su kupile kuhanu rajčicu od gospođe Lucije i gospodina Željka te da je okusom puno bolja od istog proizvoda kupljenog u nekom od trgovačkih lanaca. “Domaće je najbolje”, kažu ove mlade žene.
Vesna Latinović
tko ju radi
MIJENJANJE
TRENDOVA
ZIMNICE
Iako površinom mala, tržnica na Sjenjaku zadovoljava potrebe stanovnika tog
naselja