Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Tena Duran: Glazba je moj putokaz, ali ju kombiniram s trenucima tišine
Datum objave: 2. ožujka, 2024.

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti završila je u Osijeku, a stručno se usavršila u području Montessori pedagogije pri "Kirchliche Pädagogische Hochschule" Graz. Kvalifikaciju sveučilišne specijalistice muzikoterapije stekla je na Poslijediplomskom sveučilišnom studiju kreativne terapije, smjer muzikoterapija u izvođenju Akademije za umjetnost i kulturu i Medicinskog fakulteta u Osijeku. Danas paralelno radi u osnovnoj školi i na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. O stresu, glazbi i dobrobitima muzikoterapije razgovaramo s Tenom Duran.



Zanesenost i čarolija


Od kada seže vaš interes za glazbom i kada uočavate da je to područje s kojim možete napraviti više?


- Glazba je od samih početaka dio mog života i prisutna je u svim segmentima. Zanimljivo je to da sam prvo naučila čitati note, a tek onda slova i riječi jer sam s glazbenom naobrazbom krenula već s tri godine u vrtiću - prvo u zboru, a onda i kroz sviranje klavira. Budući da je glazba neodvojivi dio mene, uvijek sam osjećala da je ona i moj istinski poziv, tako da sam zapravo samo slijedila svoj put. Uvijek su mi bili zanimljivi isti komentari različitih osoba koji su pričali o mojoj vidljivoj zanesenosti prilikom pjevanja i plesanja, a ja sam, eto, tu zanesenost i čaroliju koje izviru iz najdubljeg dijela mene odlučila zauvijek prenositi i na druge.

Koliko vama osobno glazba pomaže, kako zapravo cijeli proces neke samopomoći kod vas izgleda?

- Glazba je moj putokaz na koji se uvijek mogu osloniti, no iako ju toliko snažno osjećam, ipak ju volim kombinirati i s trenucima tišine. Kako kaže moja Maria Montessori, tišina je prirodna i urođena ljudska potreba koja se svakodnevno treba prakticirati. No znate ono kada jednostavno nešto u sebi osjećate jer ste zapravo dio toga nečega i to je vaša esencija? E, tako sam i ja, kao sasvim mala djevojčica, znala da sam u pravu. Kada prolazim kroz izazovnije razdoblje ili sam naprosto zahvalna na svemu, Andrea Bocelli u meni dotiče najnježniju esenciju moje duše koja me onda posljedično uvijek potakne i na suzice koje čiste. U trenucima kada se trebam inspirirati, jako volim Disney filmsku glazbu koja uvijek u sebi nosi snažne poruke, a nedavno sam se, vrativši se s Kariba na kojima sam držala muzikoterapijsku radionicu, zaljubila u zarazni beat – soca glazbu, odnosno žanr afričkih i istočnoindijskih ritmova, što mi daje dodatnu energiju.

Provodite individualne muzikoterapijske online seanse te poslujete s poduzetnicima koji su pred burnoutom. Koliko je burnout danas raširen, kako se fizički i mentalno manifestira te kako izgledaju seanse?

- Burnout je sveprisutan problem u današnjem radnom svijetu, a manifestira se kroz kronični umor, glavobolje, smanjenu koncentraciju i gubitak interesa. Sve to, naravno, prati snažan osjećaj bespomoćnosti i anksioznosti. Fizički simptomi uključuju izraženi umor i probavne tegobe, a mentalno se očituje kroz osjećaj izgaranja i emocionalnu ispražnjenost. Važno je ove znakove prepoznati na vrijeme kako bi se spriječile šire posljedice na fizičko i mentalno zdravlje. Upravo muzikoterapija postaje sve popularnija kada je u pitanju rješavanje ovakvih problema jer kao jedna suportivna kreativna terapija klijentima pruža baš ono što im treba - osjećaj mira i blagostanja. Taj proces ovisi o potrebama svakog pojedinca i možemo reći da nijedna seansa nije ista te je sve jako individualizirano i usmjereno prema klijentu i njegovim muzičkim preferencijama.

Surađujete s različitim ustanovama, gostujete kao predavačica edukativnih radionica. Recite nam više o suradnjama i znanjima koja prenosite?

- Doista sam polaskana kada mogu svojim primjerima potkrijepiti načela koja živim i kada drugima mogu pričati o temeljnim vrijednostima Montessori pedagogije i muzikoterapije. Najvrjedniji komentar uvijek mi bude kada mi kažu kako se na meni jednostavno vidi da sve o čemu govorim uistinu i živim. Ne mogu se više složiti s time. Što se tiče suradnji, tu bih izdvojila kongres neurorehabilitacije i restauracijske neurologije, gdje sam muzicirala s liječnicima i ostalim medicinskim djelatnicima te im predstavila korisnost muzikoterapije. Na Mindful leadership konferenciji u Zagrebu držala sam radionicu za 70-ak poduzetnika koji su došli naučiti tehnike opuštanja kroz glazbu, koje su poslije implementirali u svoju svakodnevicu. Uskoro me u Zagrebu čeka još jedna konferencija portala Miss 7, ovaj put za 40-ak žena poduzetnica s kojima ću također raditi na tehnikama relaksacije kroz vođenu imaginaciju i glazbu. Osim toga, tu je i moj edukativni podcast na YouTubeu, u kojemu gostuju brojni stručnjaci s kojima razgovaram o temama kreativnih terapija i alternativnih pedagogija, a koji ima više od 60 epizoda.

Kada je riječ o suradnji s HNK-om Osijek, ona je višeslojna, zar ne?

- To je tek ljubav koja nema cijenu! Davne 2011. sramežljivo sam došla na audiciju u HNK i, otpjevavši ariju Male Floramye, postala stalni vanjski suradnik opernog kazališnog zbora. To me moje kazalište oblikovalo na toliko divnih načina, kroz njega sam naučila brojne životne lekcije, a o sanjarenju i življenju bajke na sceni mogla bih satima. Uistinu je predivno biti jedno sa zborom i omogućavati svojoj duši da se izražava na najljepši mogući način - kroz pjevanje. Čarobno je ući kroz ta kazališna vrata, u totalno drugu vremensku kapsulu te tamo živjeti priče različitih likova. Utjelovljivanje različitih uloga i nošenje kazališnih kostima posebna su iskustva kojih se jednostavno ne mogu zasititi. Često mi prijatelji govore kako sam ja cijela Disney i svijet gledam na svom roza oblaku, a točno taj Disney svijet ja zapravo i živim dok dišem umjetnost na daskama koje život znače.

Možete li nam reći više o dobrobitima muzikoterapije?

- Muzikoterapija pruža niz dobrobiti, uključujući smanjenje stresa i anksioznosti te poboljšanje raspoloženja i emocionalne uravnoteženosti. Kroz aktivno sudjelovanje u glazbenim aktivnostima razvijaju se bolje vještine komunikacije i prepoznavanja te izražavanja vlastitih osjećaja. Muzikoterapija može poboljšati kvalitetu sna te pomoći kod nošenja s boli, ali i s kroničnim bolestima. Također, može potaknuti kreativnost, osnažiti samopouzdanje, pomoći kod treme od javnog nastupa te potaknuti introspekciju. Kao podržavajući oblik terapije, muzikoterapija pruža siguran prostor za istraživanje i procesuiranje emocionalnih problema, pridonoseći općem osjećaju blagostanja i zadovoljstva životom.

Muzikoterapija za sve


Komu biste preporučili terapiju glazbom?

- Muzikoterapija se preporučuje svim populacijama, uključujući novorođenčad, djecu, adolescente, odrasle osobe, osobe s različitim teškoćama te starije osobe. Posebno je korisna u prevenciji i borbi protiv burnouta kod profesionalaca koji su izloženi visokom stresu na radnom mjestu. Danas sve manje ljudi poklanja pažnju svojoj mentalnoj higijeni, što rezultira povećanim brojem duševnih bolesti i problema s emocionalnim zdravljem. Ulaganje u mentalno zdravlje trebalo bi biti prioritet, a muzikoterapija pruža siguran i učinkovit način za poboljšanje emocionalne dobrobiti i prevenciju burnouta.

Kad se ne bavite glazbom i pisanjem, čitate. Dajte nam nekoliko preporuka za kraj?!

- Od knjiga izdvajam Budni u 5 Robina Sharme koja mi je uistinu unaprijedila rutinu. Zagrli svoju sjenu autorice Debbie Ford sve nas nježno podsjeća na Jungove riječi da živimo u svijetu dualnosti koji je, kao takvoga, potrebno prihvatiti, a time i integrirati sve unutarnje dijelove sebe – one sjajne, ali i one mračne. Još ću istaknuti Atomske navike Jamesa Cleara, koji govori o razvijanju navika na jedan drukčiji način, pritom stavljajući naglasak na jačanje i razvijanje novog identiteta koji nas u tome podržava. Serijal o Harryju Potteru ostaje moj nezamjenjivi broj 1 kada su u pitanju romani i ono magično što bude u nama.