Svijet
NE ODRIČU SE OKUPIRANOG PODRUČJA

Ukrajina ne prihvaća kompromis o teritoriju
Objavljeno 3. srpnja, 2024.
O tome kako Ukrajina očekuje da bi se Trump postavio prema ratu Andrij Jermak odgovara: Iskreno, ne znam. Vidjet ćemo
Ukrajina nije spremna pristati na kompromis s Rusijom i odreći se bilo kojeg dijela svog teritorija kako bi okončala rat, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik odgovarajući na pitanje o izjavama predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da bi on brzo okončao taj sukob.

Novi paket


Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je tijekom posjeta Washingtonu da će Kijev poslušati svaki savjet kako postići "pravedan mir" u ratu s Rusijom. "Ali nismo spremni na kompromis oko važnih stvari i vrijednosti - neovisnosti, slobode, demokracije, teritorijalnog integriteta, suvereniteta", rekao je Jermak. Njegov posjet dolazi uoči NATO samita sljedeći tjedan u Washingtonu gdje će Ukrajina očekivano biti glavna tema.

Trump, republikanski kandidat za predsjednika SAD-a na izborima u studenome, na debati s aktualnim predsjednikom Joeom Bidenom rekao je da će, ako ponovo bude izabran, brzo riješiti rat u Ukrajini, ne pojasnivši kako bi to učinio. Reuters je prošli tjedan izvijestio da su dva ključna savjetnika bivšeg predsjednika predstavila Trumpu plan koji uključuje prijetnju prekidom američke pomoći Kijevu ako ne uđe u pregovore s Moskvom. Međutim, Trump je na debati rekao da ne prihvaća uvjete ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je rekao da će okončati rat ako Kijev pristane predati četiri regije na istoku i jugu Ukrajine na koje Moskva polaže pravo.

Na pitanje kako Ukrajina očekuje da bi se Trump postavio prema ratu u Ukrajini, Jermak odgovara: "Iskreno, ne znam. Vidjet ćemo." Ukrajina će, dodaje, nastaviti lobirati kod nove administracije SAD-a za nastavak pomoći, istaknuvši da imaju dvostranačku potporu Washingtona te da ankete pokazuju da nakon dvije godine rata većina Amerikanaca i dalje podržava Ukrajinu. "Bit će to odluka američkog naroda. Mi ćemo poštovati njihov izbor", rekao je Jermak govoreći o izborima 5. studenoga. Od 2022. SAD je Ukrajinu pomogao s 50 milijardi dolara vojne pomoći, a ministar obrane Lloyd Austin rekao je da će SAD uskoro najaviti više od 2,3 milijarde dolara vrijedan paket vojne pomoći Ukrajini. Kaže da će novi paket uključivati i protutenkovsko oružje te presretače za protuzračnu obranu, te da će odobriti ubrzanu nabavu sustava NASAMS i presretača Patriot.

Pomoć NATO-a


Saveznici NATO-a dogovorili su se da će iduće godine financirati vojnu pomoć za Ukrajinu s 40 milijardi eura, rekla su dva zapadna diplomata za Reuters u srijedu. Članice NATO-a istovremeno su odlučile poslati u Kijev posebnog izaslanika, šireći civilnu nazočnost tog vojnog saveza u Ukrajini, saznaje se iz NATO-a. Visoko rangirani dužnosnik bit će zadužen za koordinaciju političke i praktične potpore Saveza na terenu dok se Ukrajina nastavljati braniti. Ta odluka dolazi uoči samita NATO-a u SAD-u od 9. do 11. srpnja na kojem se očekuje da će se prvi put usvojiti plan koordinacije vojne pomoći Ukrajini u okviru službene misije nazvane NATO-ova sigurnosna pomoć i obuka za Ukrajinu (NSATU). Još se ne zna tko će biti postavljen na novu poziciju u Kijevu. NATO već skoro 10 godina tamo ima službeno predstavništvo, ured za vezu te informacijski i dokumentacijski centar koji postoji još od 1990-ih. To je predstavništvo zaduženo i za kontakte s ukrajinskim ministarstvima i vlastima u promicanju dijaloga i praktične suradnje. Nova službena NATO misija nadgledat će i obuku ukrajinskih vojnika u članicama NATO-a. Do sada su države članice koordinirale vojnu pomoć ne kroz sam NATO nego neformalnu Kontaktnu skupinu za obranu Ukrajine predvođenu SAD-om.

Igor Bošnjak
NIZ ŽRTAVA U RUSKOM NAPADU NA DNJIPRO
U ruskom napadu projektilima i dronovima na grad Dnjipro ubijeno je četvero civila i 27 je ranjeno, oštećeni su vrtići, škole i bolnice te su buknuli požari. “Jutro nije bilo dobro za nas. Neprijatelj je izveo kombinirani napad na grad”, rekao je Serhij Lisak, guverner regije Dnipropetrovsk. U bolnicu je prevezeno 11 ranjenih, dvoje je u teškom stanju. Protuzračna obrana uspjela je srušiti 5 od 7 projektila i sve bespilotne letjelice, tvrde. U četvrtak je Dan žalosti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike