Svijet
VIŠE OD MILIJUN I POL HODOČASNIKA

Hadž: Unatoč visokim temperaturama mnoštvo vjernika na brdu Arafat
Objavljeno 15. lipnja, 2024.

Unatoč ekstremno visokim temperaturama mnoštvo vjernika u subotu se uputilo na brdo Arafat, gdje će više od milijun i pol muslimanskih hodočasnika provesti dan čitajući Kur'an i uz molitvu, a posebno će moliti za Palestince u Gazi.

Odjeveni u bijelo, neki su hodočasnici ondje stigli već u zoru da bi se popeli na 70 metara visoko brdo blizu Meke, gdje je prorok Muhamed održao svoju posljednju propovijed.

Brojni su vjernici stigli da bi obavili hadž, jednu od obveza koju jednom u životu moraju obaviti svi muslimanski vjernici pod uvjetom da su fizički sposobni krenuti na put do rodnoga mjesta proroka Muhameda i pod uvjetom da imaju dostatna financijska sredstva.

Dozvole za Meku dodjeljuju se na temelju kvota po zemlji.

"Ovo je za nas najvažniji dan", rekao je Mohamed Asser, 46-godišnji egipatski hodočasnik, dodavši da ima popis ljudi koji su ga zamolili da se pomoli i za njih. "Molim se i za Palestince, neka im Bog pomogne", rekao je.

Hodočašće se održava u sjeni rata između Izraela i palestinskoga islamističkog pokreta Hamasa u Pojasu Gaze.

Ministar za hadž Tawfiq al-Rabiah ranije je upozorio da se politički slogani neće tolerirati, no to nije spriječilo jednog od hodočasnika da izvikuje slogane potpore Palestincima.

Nakon što su proveli noć u šatorima u Mini, hodočasnici stižu na Arafat gdje ih dočekuju iznimno visoke temperature, s obzirom na to da je riječ o jednoj od najtoplijih regija na svijetu.

Očekuje se da će u subotu, prema službenim prognozama temperature doseći i 43 Celzijeva stupnja.

Budući da je muškarcima zabranjeno nošenje šešira, za vrijeme rituala mnogi nose suncobrane.

Saudijske su vlasti organizirale punktove s hitnom medicinskom pomoći i na raspolaganje stavile oko 280 kreveta za osobe kojima bi moglo pozliti, osobito one starije životne dobi.

Prošle je godine za vrijeme hadža evidentirano više od 10.000 slučajeva raznih reakcija na visoku temperaturu, među kojima je bilo i 10 posto težih medicinskih slučajeva.

Muslimanski vjernici u nedjelju će obilježiti Kurban bajram.

Prošle je godine hadž obavilo više od 1,8 milijuna muslimana, od čega ih je oko 90 posto stiglo iz inozemstva. H

Možda ste propustili...

ZBOG NAVODNIH ZLOČINA POČINJENIH TIJEKOM RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

Međunarodni kazneni sud izdao uhidbeni nalog za Šojguom i Gerasimovom