Svijet
U BRUXELLESU I STRASBOURGU

Policija pretresla urede Europskog parlamenta u okviru istrage o ruskom utjecaju
Objavljeno 29. svibnja, 2024.

BRUXELLES - Policija je u srijedu u pretražila urede zaposlenika Europskog parlamenta (EP) u Bruxellesu i Strasbourgu u okviru istrage o navodnom ruskom utjecaju na zastupnike.

Zaposlenik je "igrao važnu ulogu" u pristupanju i plaćanju europskih zakonodavaca u cilju promicanja ruske propagande putem prokremaljske internetske stranice Voice of Europe (VoE), rekli su belgijski državni tužitelji.

Akcija policije je sprovedena pred europske izbore početkom lipnja na kojima će se odrediti sljedeći saziv europskog parlamenta.

Pretres ureda u Bruxellesu i Strasbourgu je dio šire operacije koja se odnosi na "slučaj miješanja, pasivne korupcije i pripadnosti kriminalnoj organizaciji", pojasnili su tužitelji.

Policija je također pretražila dom zaposlenika EP-a u Shaerbeeku, sjevernom dijelu Bruxellesu, ali još ne otkriva niti identitet niti ikakve dodatne informacije o kojeg su europskog zakonodavca radili.

Belgijski premijer Alexander De Croo je u travnju objavio da je obavještajna služba njegove zemlje otkrila rusku operaciju sa ciljem da se utječe na izbore za Europski parlament.

De Croo je tvrdio da je cilj Moskve bio vrlo jasan- "pomoći izabrati što više proruskih kandidata za EP i ojačati proruski narativ u toj instituciji" te u konačnici oslabiti potporu EU-a Ukrajini.

Prije toga su češki mediji, pozivajući se na Češku civilnu protuobavještajnu službu - Službu za informacijsku sigurnost (BIS), izvijestili da su krajnji desni političar Petr Bystron i Maximilian Krah, članovi njemačkog parlamenta iz redova iz Alternative za Njemačku (AfD), osumnjičeni za kontakte s VoE te da je moguće da su primili i novac.

EU je stavio VoE na popis sankcioniranih medijskih kompanija povezanih s Rusijom.

(Hina)

Možda ste propustili...