Svijet
OPĆI IZBORI U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU

Starmer: Zamislite Britaniju koja ide naprijed zajedno s - laburističkom vladom
Objavljeno 5. srpnja, 2024.
Milijuni ljudi diljem Ujedinjenog Kraljevstva glasali su u četvrtak na općim izborima u toj zemlji. Sve su predizborne ankete pokazivale da je Laburistička stranka lijevog centra na putu da osigura veliku većinu u donjem domu i formira novu vladu.

U svojem posljednjem govoru u kampanji veliki favorit za budućeg premijera - čelnik laburista Keir Starmer potaknuo je birače da "zamisle Britaniju koja ide naprijed zajedno s laburističkom vladom", čemu se dosadašnji konzervativni premijer Rishi Sunak nije uspio suprotstaviti. Prosjek svih anketa u sedam dana do 3. srpnja davao je laburistima 39 posto glasova, čak 18 posto ispred konzervativaca, što bi laburistima osiguralo sigurnu većinu u parlamentu, nakon 14 godina vlasti konzervativaca i pet njihovih premijera. Starmerova kampanja izgrađena je oko obećanja "promjene", temeljeći se na nezadovoljstvu građana javnim uslugama i padom životnog standarda.

Starmer je bivši odvjetnik za ljudska prava, a zatim je bio državni tužitelj, kojeg je neumoljiva ambicija i zastrašujuća radna etika dovela do najviše političke dužnosti u Britaniji. Taj 61-godišnjak, nazvan po osnivaču laburista Keiru Hardieju, prvi je vođa oporbene stranke lijevog centra u više desetljeća koji stvarno potječe iz radničke klase. "Moj tata je bio alatničar, a mama medicinska sestra", Starmer često govori glasačima suprotstavljajući se prikazima protivnika da je on oličenje samodopadne, liberalne londonske elite. Prosijede kose i s naočalama s crnim okvirom, bio je zagonetka u očima mnogih glasača. Kritičari ga nazivaju neinspirativnim oportunistom, ali pristaše ustraju na tome da je menadžerski pragmatičar koji će novoj dužnosti pristupiti jednako kako je pristupio pravnoj karijeri: neumorno i forenzički. Keir Starmer i njegova supruga Victoria, koja radi za Nacionalnu zdravstvenu službu, imaju dvoje djece tinejdžerske dobi, djevojčicu i dječaka. Ponekad se čini da mu je neugodno biti u središtu pozornosti. Predani navijač Arsenala, koji je u politiku ušao kasno u životu, borio se da promijeni svoju sliku u javnosti kao zatvorene i dosadne osobe - a navodno je privatno vrlo duhovit.

Talentirani glazbenik, Starmer je u školi pohađao satove violine kod Normana Cooka, bivšeg basista Housemartinsa, koji je postao DJ Fatboy Slim, a vikendom je pohađao prestižnu londonsku glazbenu školu. Nakon studija prava na sveučilištima u Leedsu i Oxfordu Starmer se usmjerio na ljevičarske ciljeve, braneći sindikate, aktiviste protiv McDonald‘sa i osuđenike na smrt u inozemstvu. Godine 2003. počeo se kretati prema establišmentu, šokirajući kolege i prijatelje, najprije poslom koji je osiguravao da policija u Sjevernoj Irskoj poštuje zakon o ljudskim pravima. Pet godina poslije imenovan je ravnateljem javnog tužiteljstva za Englesku i Wales. Kraljica Elizabeta II. proglasila ga je vitezom, no rijetko koristi dodatak "sir", a 2015. izabran je za člana parlamenta koji zastupa lijevo orijentirani sjeverni dio Londona. Nekoliko tjedana prije njegova je majka umrla od rijetke bolesti zglobova, zbog koje nije mogla hodati. Godine 2021. briznuo je u plač u TV intervjuu opisujući kako je majčina smrt "slomila" njegova oca.

Starmer se pridružio pobuni laburističkih zastupnika zbog navodnih propusta radikalnog ljevičara Jeremyja Corbyna tijekom kampanje za referendum o EU-u. Tada nisu uspjeli smijeniti Corbyna, ali ga je naslijedio nakon što su laburisti na izborima 2019. uvjerljivo poraženi. Od tada je pokazao neumoljivost vraćajući stranku u "mainstrem" i iskorjenjujući antisemitizam. Ljevica ga optužuje za izdaju jer je odustao od niza obećanja koja je dao tijekom kampanje za predsjednika stranke. No njegovo strateško repozicioniranje laburista kako bi ih vratio na put prema vlasti upućuje na konstantu u njegovu životu: nagon za uspjehom.

“Ako niste rođeni sa srebrnom žlicom u ustima, nemate vremena za gubljenje vremena. Ne obilazite oko problema, nego ga rješavate", jednom je rekao Starmer.

Hina/I.B.
Starmer je rastao u maloj kući uz teško bolesnu majku, emocionalno udaljenog oca i troje braće i sestara

Najčitanije iz rubrike