Svijet
SPREMAN DJELOVATI AKO KRŠE DAYTON

Schmidt upozorio RS da će reagirati
Objavljeno 3. srpnja, 2024.
Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt upozorio je vlasti u Republici Srpskoj kako neće dopustiti nikakvo kršenje Daytonskog sporazuma te će koristiti svoje ovlasti i reagirati na usvajanje bilo kakvih odluka koje ugrožavaju suverenitet BiH.

Schmidt je to iznio u pismu upućenom na adresu predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića zbog odluke da to tijelo razmatra i usvoji deklaraciju tzv. svesrpskog sabora iz lipnja. U njoj su najviši dužnosnici Srbije i RS-a, uz potporu Srpske pravoslavne Crkve (SPC), najavili još uže povezivanje Srbije i ovog BiH entiteta. Parlament RS-a tu je deklaraciju i usvojio, a Schmidt je u pismu upozorio da je to čin koji dovodi u pitanje obveze i odgovornosti RS-a prema Daytonu. Piše kako entitet RS-a ne pripada samo Srbima nego svim konstitutivnim narodima, kao i to da entitet ne može svojim “danom državnosti” proglasiti onaj koji obilježava Srbija. Ističe da entiteti u BiH nisu države i nemaju nikakav posebni suverenitet.

Stoga je i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) ranije pozivao vladajuću koaliciju u RS-u koju kontrolira Milorad Dodik da prekine svako djelovanje kojim podrivaju državu, njezina tijela vlasti i multietnički karakter. Iz vladajuće koalicije u RS-u najavili su da planiraju usklađivati svu svoju politiku i planove s Beogradom. H
“NEĆU OKLIJEVATI PODUZETI MJERE”
“Želio bih biti jasan kako je sastavni dio mog mandata suprotstaviti se svakoj prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu države kao i svakom pokušaju podrivanja ustavnog i pravnog poretka BiH i njezina institucionalnog okvira, stabilnosti i funkcionalnosti. Stoga, u slučaju zakonodavnih akata koji proistječu iz ove deklaracije, neću oklijevati o tome izvijestiti PIC i poduzeti odgovarajuće i odlučne mjere u skladu s mojim mandatom”, napisao je Schmidt.

Možda ste propustili...

OŠTRO KRITIZIRAO VRHOVNI SUD

Biden: U Americi nema kraljeva

POD PRITISKOM DA SE POVUČE IZ UTRKE

Biden mora pokazati bistar um i izdržljivost

Najčitanije iz rubrike