Novosti
UZ ŠPANJOLSKU GALICIJU I POLJSKO MAZOVJECKO VOJVODSTVO

Krapinska županija Europska poduzetnička regija za 2025.
Objavljeno 25. lipnja, 2024.
Krapinsko-zagorska županija jedna je od tri regije koje su dobile Nagradu za europsku poduzetničku regiju (EER) za 2025. godinu, koju dodjeljuje Europski odbor regija u Bruxellesu, a zadovoljstvo dobivenom nagradom u ponedjeljak je istaknuo krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Kolar je naglasio kako je nagrada zasluga svih koji sudjeluju u razvoju Krapinsko-zagorske županije – od gospodarstvenika i poduzetnika do obrazovnog sektora, civilnog društva, županijskih ustanova i poduzeća.

"Veće priznanje nismo mogli dobiti, ali ovo je i ogromna obaveza. Krapinsko-zagorska županija treba služiti kao primjer u provedbi ambicioznih poduzetničkih strategija za održiv, otporan i digitalni rast i razvoj svojih lokalnih i regionalnih gospodarstava. Mi u svojoj strategiji imamo zeleno, digitalno, pametno. S punom odgovornošću preuzet ćemo taj dio posla da služimo kao primjer svim regijama u Europi i napravit ćemo akcijski plan koji će definirati promociju naše županije kao europske poduzetničke regije za 2025. godinu što u Bruxellesu i Strasbourgu, Budimpešti, ali i u drugim zemljama u kojima su najveći trgovački partneri naših poduzetnika", rekao je župan.

Dodao da je da u Hrvatskoj nema ni jedne županije i ni jednog velikog grada koji istovremeno provodi četiri projekta približne vrijednosti 18 milijuna eura, kao što će to biti u sljedećih nekoliko mjeseci na području Krapinsko-zagorske županije.

"A i sve privatne investicije, koje su u tijeku ili koje će krenuti najesen ili na proljeće sljedeće godine, samo su jedan dodatni investicijski ciklus i očekujem kako ćemo na kraju iduće godine realizirati investicije u vrijednosti od 400 do 500 milijuna eura", zaključio je Kolar.

Županijska pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar istaknula je da je posebnost ove nagrade to što se odnosi na 2025. godinu. Direktorica županijskog Poduzetničkog centra Helena Matuša objasnila je kako se prijava za tu nagradu temeljila na strategiji Krapinsko-zagorske županije koja obuhvaća razvoj talenata i inovacije i klimatsku neutralnost. Predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša rekao je da su u kandidaturi bile još dvije županije – Istarska i Sisačko-moslavačka.

Osim Zagorsko-krapinske županije, nagradu su dobili španjolska regija Galicija i Mazovjecko vojvodstvo iz Poljske. Hina
Vlatka Mlakar

pročelnica

Nagrada za Europsku poduzetničku regiju ključni je alat Odbora regije za promicanje pametnih, lokaliziranih politika za inovacije malog i srednjeg poduzetništva i industriju koja pomaže u izgradnji države i budućnosti za regije i gradove EU-a. Europsko gospodarstvo suočeno je s brojnim poteškoćama te je cilj da se radi na jačanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva te industrijskih potencijala i otpornosti

Najčitanije iz rubrike