Crna kronika
EKSPLOZIJA U AUTU ČEŠKIH REGISTRACIJA KOD OBROVCA

Dijete poginulo, njegova majka i još jedna žena teško ozlijeđene
Objavljeno 20. lipnja, 2024.

Dijete u dobi od devet godina je poginulo, a njegova majka i obiteljska prijateljica zadobile su teške ozljede u eksploziji za sada nepoznatog eksplozivnog sredstva. Tragedija se dogodila u srijedu oko 18 sati na odmorištu u Bilišanima, na obrovačkom području. Stradalo dijete i sve ostale osobe iz dvaju vozila iz iste skupine državljani su Češke.

PU zadarska izvijestila je kako se za sada nepoznato eksplozivno sredstvo prethodno nalazilo u automobilu čeških oznaka koje se zbog kvara zaustavilo na odmorištu uz cestu. Vozilima Hitne pomoći državljani Češke prevezeni su u u Opću bolnicu Zadar. "Jedna od pacijentica zadobila je ozljede trbuha i po hitno završenoj obradi operirana je tijekom noći. U stabilnom je stanju. Druga pacijentica zadobila je tešku ozljedu", priopćili su iz Ureda ravnatelja zadarske bolnice, u koju je te večeri zaprimljen i muškarac iz iste skupine čeških državljana. On je nakon pružanja pomoći otpušten na kućnu njegu.

Stradalim češkim državljanima prvi je u pomoć priskočio mještanin Bilišana Slobodan Oluić, koji je, kako nam je kazao, u trenutku eksplozije bio ispred svoje kuće, udaljene oko 150 metara od odmorišta. "U jednom trenutku se začula eksplozija, zatim sam čuo zapomaganje i jauk, vrisku. Otišao sam tamo kako bih vidio mogu li u čemu pomoći. Vidio sam dijete kako nepomično leži, a jedna je žena ležala ozlijeđena između dva vozila. Druga je žena hodala oko vozila i zapomagala držeći ruku na oku. Već su nazvali Hitnu pomoć, ali se s njom nisu mogli dobro sporazumjeti, pa sam i ja nazvao hitnu", priča Oluić, koji je nazvao i policiju. Prema onom što je vidio, izgleda da se eksplozija nije dogodila unutar vozila, nego ispred njih.

- Rekli su mi da su stali na odmorištu zbog kvara na jednom od njihova dva vozila. Vidio sam da je hauba jednog od tih vozila bila otvorena. Jedan od tih muškaraca mi je pokazivao kako je do eksplozije došlo od nekog sredstva koje je u tom trenutku bilo kod stradalog djeteta. No nisam vidio ništa što bi mi ukazalo o čemu se radi - kaže Slobodan Oluić.

Policijski službenici u suradnji s kriminalističkim tehničarima PU zadarske i službenicima protueksplozijskog odjela na mjestu događaja su u srijedu u kasnim večernjim satima proveli prvi dio očevida, u nazočnosti zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Zadru, koji je naložio obdukciju tijela djeteta.

Kako smo neslužbeno saznali, djetetu koje je poginulo u nesreći u rukama je eksplodirala zasad nepoznata eksplozivna naprava, koju je prethodno iznijelo iz vozila. Do djeteta je u trenutku eksplozije stajala žena koja je zadobila ozljede abdomena, a radi se o njegovoj majci. Druga žena stajala je nešto dalje i zadobila je ozljedu oka. Iako su neki mediji pisali da je riječ o plinskoj boci, to negiraju ozljede stradalih u incidentu. Naime, oni na tijelu nemaju opekline, nego rane kakve bi prouzročili geleri iz eksplozivnog sredstva.

Prema neslužbenim informacijama, u vozilima je pronađeno još eksplozivnih naprava, što su provjeravali i policijski pirotehničari. Na mjesto nesreće su tijekom jutra izišli i pripadnici Hrvatskog centra za razminiranje i civilne zaštite, a oba njihova vozila su otišla nakon kraćeg zadržavanja.

G.Šimunov/Zadarski list

Možda ste propustili...

SPAŠAVANJE U ŠUMI KOD CETINGRADA

Migrant upao u rupu duboku 12 metara

SUDAR NA RASKRIŽJU GUNDULIĆEVE I KANIŽLIĆEVE

Pijan vozio BMW, izletio s ceste i zabio se u 2 vozila