Crna kronika
PREPORUKE: NE KRETATI SE BLIZU POŽARIŠTA

Ugašen veći dio požara koji je planuo u tvrtki EKO FLOR u Zaprešiću
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
Vatru je gasilo 200-tinjak vatrogasaca s čak 50 vatrogasnih vozila

ZAGREB - Veći dio požara koji je u srijedu navečer planuo u tvrtki za zbrinjavanje otpada EKO FLOR u Zaprešiću je ugašen, izvijestio je u četvrtak ujutro zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus, a mjerenja kakvoće zraka su dobra unatoč smradu.

Vatru je gasilo 200-tinjak vatrogasaca s čak 50 vatrogasnih vozila.

U Zaprešiću se još uvijek osjeća intenzivan smrad gareži i plastike. Predostrožnosti radi još uvijek je preporuka građanima da imaju zatvorene prozore.

"Kvaliteta zraka zadnje mjerena u 5,10 sati na području općine Bistra, jer je vjetar bio u tom smjeru s požarišta, je bila izuzetno dobra", rekao je za Hrvatski radio Labus koji je jutros do iza dva sata dežurao i pratio razvoj situacije.

U suradnji s Nastavnim zavodom "Dr. Andrija Štampar" dogovorili su da će na tri lokacije u Zaprešiću također ocijeniti kvalitetu zraka, u neposrednoj blizini osnovnih škola, urbanom dijelu i kod samog požarišta, a odgovori stižu tijekom dopodneva.

"Neutralizirano je 80 posto požarišta, tijekom noći to su činili profesionalni vatrogasci i svi naši DVD-i, sve žurne službe Zagrebačke županije, tijekom jutra su se priključili vatrogasci Svete Nedelje i Samobora", rekao je Labus te istaknuo da bi tijekom dopodneva požar trebao biti u potpunosti ugašen.

Kaže i da bi požarište trebalo izbjegavati, ali da nemaju preporuku da se zatvore javne ustanove.

"Sljedećih nekoliko sati doista nije potrebno se kretati u neposrednoj blizini požarišta jer dio inicijalne emisije postoji, no do 10 ili 11 sati bi požarište trebalo biti posve neutralizirano", rekao je.

Objekt i skladišni prostor tvrtke Eko Flor nalazi se u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora Novi Dvori i u njemu i oko njega je značajna količina plastike. "U ovom trenutku ne znamo uzrok zašto je planuo požar. Dobar dio objekta je izgorio, kao i dio plastike uokolo. Više o tome reći će vlasnik i nadležne službe", kazao je Labus.

Načelnik općine Bistra Danijel Drviš rekao je da im je noć bila besana, da je sinoć izdana preporuka da svi zatvore prozore i da budu u zatvorenom.

Stožer se sastao jutros, i budući da je vjetar okrenuo, zrak je čist i kvaliteta zraka je u redu i preporuka je da se u nastava održi, ali da se drže zatvorenog prostora, kazao je.

(Hina)

Možda ste propustili...