Mozaik
U FILMU GLUMI OFICIRA JNA

Armand Assante se
priključio snimanju “260 dana”
Objavljeno 16. lipnja, 2024.
Međunarodnoj glumačkoj ekipi na snimanju filma "260 dana" redatelja Jakova Sedlara, koji se proteklih tjedana snima u Osječko-baranjskoj županiji, pridružilo se zvučno hollywoodsko ime - Armand Assante. Film se inače snima na temelju istoimenog romana Marijana Gubine o stradanjima njegove obitelji u zatočeništvu u srbijanskim logorima tijekom Domovinskog rata, a na temelju književnog predloška nastala je i istoimena nagrađivana kazališna predstava osječkog HNK-a.

Na konferenciji za novinare održanoj u hotelu Materra u Čepinu, redatelj Sedlar kazao je kako se završetak snimanja očekuje krajem lipnja, a radi se o posebno kompleksnom filmu jer ima dosta zahtjevnih scena. S Assangeom ne završavaju zvučna glumačka imena, očekuje se dolazak i Tima Rotha, koji će glumiti Marijana Gubinu. Do sada se snimalo u Gorjanima i Đakovu, a u sljedeća dva tjedna filmska ekipa seli se u Osijek, u povijesnu gradsku jezgru Tvrđu.

Prema riječima Sedlara, Armand Assante glumi vrlo zanimljivog i dijaboličnog lika i dodaje kako će ljudi biti iznenađeni konceptom lika i načinom na koji je on to odigrao. Sam Assante rekao je kako godinama poznaje Sedlara i njegov rad, zbog čega je odlučio sudjelovati u ovome projektu. Nije ga privukao samo scenarij nego što je radnja filma "260 dana" vrlo relevantna tema za današnji svijet.

- U filmu glumim oficira JNA, zaduženog za zatvorenike u jednom logoru. Riječ je o preinteligentnom liku za ono što radi, ali zbog hijerarhije mora to raditi, i upravo zbog toga je nepredvidljiv. Ovo se događa i danas, svi globalni lideri su nepredvidljivi i ne znamo što će odlučiti - kaže Assante dodajući kako ni jedan rat nije bio složen kao što je bio rat 1990-ih godina na Balkanu, a nakon raspada Jugoslavije došlo je do velike tragediju, pa je ovaj film relevantan i danas.

Mnogi ne znaju da će posljedice rata na Balkanu, ali i ratova koji se trenutno događaju u Ukrajini i Gazi, ostvariti trajne mentalne posljedice na ljude. To ne shvaćaju neke osobe koje bi to trebale shvatiti, ocijenio je Assante, koji paralelno radi na dokumentarcu o posljedicama rata u Vijetnamu, a koje se osjete i 60 godina poslije kod veterana ovog rata.

Direktor producentske tvrtke “260 days” Dražen Majstrović najavio je da nakon završetka snimanja materijali idu u Hollywod, gdje se u roku od tri do šest mjeseci očekuje postprodukcija, odnosno rad na montaži, specijalnim efektima i glazbi. U tvrtki žele povećati proračun za postprodukciju koja daje završnu kvalitetu filmu, a neki troškovi tijekom snimanja su premašili planirani budžet. Planirali smo proračun nešto veći od 300.000 eura, ali to želimo multiplicirati jer cilj je distribucija filma u više od 100 zemalja svijeta, rekao je Majstrović. M.Bugarić
Assante je po prvi puta u Čepinu i Osijeku, i ono što ga je uistinu fasciniralo, obzirom da dolazi iz New Yorka je - tišina!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike