Novosti
PUNE VREĆE PIJESKOM

Vikendaši spremni za visok vodostaj
Objavljeno 14. lipnja, 2024.
Stanovnici vikend-naselja Karašica sa zabrinutošću gledaju prema vodostaju Drave, koji je u petak poslijepodne premašio 400 centimetara. Počele su u naselju dodatne mjere obrane od poplave, došla je teška mehanizacija i pune se vreće s pijeskom. U naselju će ostati otvoren samo jedan prilaz, a prošlogodišnja barijera pokraj rijeke dodatno se osigurava. Prema procjenama, Drava bi do vrhunca vodenog vala, koji se očekuje u noći između nedjelje i ponedjeljka, trebala rasti još 30-ak centimetara.

Prema riječima Željka Kovačevića iz Hrvatskih voda, to je visoka voda Drave koja je više pod usporom Dunava, a ne jedan strmi val koji dolazi Dravom. "To je najbitnija razlika. U petak smo pogledali sve kritične točke, rupe koje smo ovdje otvorili ljudima da mogu pristupiti Dravi pokrpat ćemo i zatvorit ćemo ovaj glavni ulaz za svaki slučaj, jer se bojimo da će nam voda doći obilazno, iz smjera Josipovca, pa da nam slučajno ne bi došla s ovog glavnog ulaza", rekao je Kovačević.

A stanovnici vikend-naselja, oni stalni te oni koji dolaze samo vikendom, pripremaju se za moguću poplavu. Izgradnjom nasipa poplave više nisu tako česte te se nadaju da voda ove godine neće doći do vikendica. Panike nema, ali su spremni zasukati rukave i puniti vreće s pijeskom koliko god treba. Kako doznajemo, u pripremi su i boks-barijere u slučaju višeg vodostaja.

M. Bugarić
VRHUNAC VALA U PONEDJELJAK
Kako je priopćeno iz Hrvatskih voda, vrh vodnog vala rijeke Drave u Osijeku očekuje se u noći s nedjelje na ponedjeljak na razini od +420 do 430 cm, i na snazi su redovite mjere obrane od poplava. Vodočuvari i voditelji obrane od poplava kontinuirano obilaze dionice te kontroliraju nasipe i hidrotehničke objekte na osječkom području. Određene probleme može stvoriti relativna dugotrajnost visokih vodostaja pa se na pojedinim mjestima može pojaviti pojačano procjeđivanje kroz nasipe. Dežurne ekipe spremne su za intervencije.

Najčitanije iz rubrike