Novosti
ODRŽANE SJEDNICE ODBORA ZA USTAV KAO I SABORA

Malenica: Realno je da 10 novih ustavnih sudaca bude izabrano početkom listopada
Objavljeno 14. lipnja, 2024.
Saborski Odbor za Ustav donio je odluku o javnom pozivu za izbor deset novih ustavnih sudaca, a predsjednik Odbora Ivan Malenica izjavio je kako je realno da budu izabrani početkom listopada.

- Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donio je odluku da se raspiše javni poziv za desetero sudaca Ustavnog suda. Očekujem da se taj poziv u najkraćem roku objavi u Narodnim novinama i krene rok od 30 dana u kojem se svi zainteresirani kandidati koji ispunjavaju uvjete mogu javiti - rekao je Malenica. Dodao je kako još nisu počeli nikakvi međustranački dogovori i konzultacije oko kandidata, iako su, ističe, svjesni da se ustavni suci izglasavaju dvotrećinskom većinom u Saboru. Nakon isteka roka od 30 dana, dodaje, kreće obrada pristiglih kandidatura i razgovor sa svim kandidatima u Odboru za Ustav. Malenica je ocijenio kako nije realno da novi ustavni suci budu izabrani do ljetne stanke u radu Sabora, nego je realnije da se izaberu početkom jesenskog zasjedanja, krajem rujna ili početkom listopada. Na pitanje misli li da će biti teško postići međustranački dogovor o novim ustavnim sucima, kazao je da sve ovisi o dinamici i tijeku razgovora, ali da od novog saziva parlamenta očekuje konstruktivnost svih, pa i pri donošenju te odluke. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin podržao je raspisivanje javnog poziva, dodavši kako mu je žao što to nisu napravili i prije. Zastupnica Možemo Sandra Benčić pozvala je vladajuće da u dogovoru s oporbom odaberu i imenuju ‘ljude koji zaista imaju ugled u stručnoj javnosti, a ne neke iz Sabora ili stranke’.

Zasjedao je i Sabor, a predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš govorila je upravo o Ustavnom sudu. Pozvala je s govornice sve stranke da konsenzusom prije izbora deset novih ustavnih sudaca dogovore promjenu i ograniče njihov reizbor na samo jedan mandat, čime bi, smatra, ojačali tu instituciju. Ustvrdila je kako, nažalost, kod nas ustavni suci nisu ni stručni ni nepristrani.

Uoči rasprave o izmjenama Zakona o Vladi, kojima se po hitnom postupku osnivaju dva ureda - za socijalno partnerstvo i odnose s javnošću, nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić usvtrdila je da se Vladinim službenicima i glasnogovorniku pruža “kraljevski tretman”. “Ovoj Vladi nije hitno provesti zdravstvenu reformu, omogućiti djeci koja imaju roditelje njegovatelje pravo na asistente, ali hitno je povećati plaću Marku Miliću”, rekla je. HDZ-ov Marko Pavić naglasio je da izmjenama Zakona nema pretvaranja službenika u državne dužnosnike, već da se radi o postojećim dužnosnicima. Mostov Nikola Grmoja upitao je je li uistinu bilo potrebno da prvi zakon koji donose po hitnoj proceduri bude, kako ga je nazvao, “lex Milić”.

Radom Ureda za odnose s javnošću upravljao bi glasnogovornik Vlade, kojeg imenuje Vlada na premijerov prijedlog. Zakon predviđa da on ima položaj državnog tajnika te ima zamjenike koji će također biti državni dužnosnici. Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike