Novosti
UNUTARSTRANAČKA PREVIRANJA

Ahmetović o terminu izbora u SDP-u: Čemu žurba, dečki, gdje gori?
Objavljeno 11. lipnja, 2024.
Čelnik krapinsko-zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić u utorak u Zaboku nije želio potvrditi hoće li se kandidirati za šefa SDP-a na unutarstranačkim izborima iako se neslužbeno nagađa kako bi upravo on mogao biti jedan od kandidata.

Na konferenciji za novinare u Zaboku Hajdaš Dončić je izrazio zadovoljstvo rezultatom na europarlamentarnim izborima. Na pitanje novinara kada će u SDP-u biti unutarstranački izbori, Hajdaš Dončić je izjavio da će Predsjedništvo stranke u utorak donijeti odluku o tome kada će biti Glavni odbor na kojem će se donijeti pravila i datum izbora. "Razmišlja se ili o sredini srpnja ili rujna, a što se mene tiče, bolje je da se ti izbori održe u srpnju zbog nekoliko razloga. U rujnu počinje jesensko zasjedanje Sabora i bilo bi dobro da SDP već ima formirano vodstvo. S druge strane, krajem listopada počinje kampanja za predsjedničke izbore. Stoga je dobro stranačke izbore riješiti što je prije moguće", naglasio je Hajdaš Dončić. Na konferenciji za novinare bio je i Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan, koji se na prošlim unutarstranačkim izborima kandidirao za predsjednika, a u drugom krugu poražen je od Peđe Grbina. Kolar kaže kako želi da unutarstranačka kampanja bude konkretnija nego prošla, a izbori što prije. "Svi oni koji razmišljaju o tome da se kandidiraju za predsjednicu ili predsjednika SDP-a imali su dovoljno vremena da donesu odluku sami sa sobom. Smatram da bi za nas bilo bolje da održimo izbore u srpnju", dodao je. Na pitanje hoće li podržati Sinišu Hajdaša Dončića, kandidira li se za predsjednika SDP-a, Kolar nije htio izravno odgovoriti, rekavši da njegov stranački kolega prvo treba istaknuti kandidaturu.

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović unutarstranačke izbore je komentirala na platformi X i izrazila protivljenje njihovu održavanju usred ljeta. "Izborni proces u SDP-u mora biti transparentan. Izbori u srcu ljetne sezone u neravnopravan položaj stavljaju članice i članove iz Primorja, Istre i Dalmacije. SDP je stranka koja se bori za ravnopravnost i demokraciju. Zašto ne izbori u rujnu? Čemu žurba, dečki, gdje gori?" napisala je Ahmetović na X-u.

SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula za televiziju N1 je izjavio kako se planira kandidirati za neko od čelnih mjesta u stranci. "Trenutačno nisam član stranačkog vodstva, tako da i mene zanima što se zapravo događa. Sigurno se moglo očekivati promjene u SDP-u nakon europskih izbora. Moramo analizirati zašto smo dva puta zaredom bili drugi i u sklopu toga će se sigurno otvoriti pitanje tko su novi ljudi koji bi mogli udahnuti dinamizam u stranku", rekao je Picula za N1. "Nakon što razgovaram s kolegama, donijet ću odluku, ali sigurno ću se kandidirati za neku od dužnosti u SDP-u", otkrio je Picula. D.Pav./H
PICULA O MILANOVIĆU
 
 
"Bitno je da SDP ne dobije jednokratnog predsjednika koji važi od izbora do izbora, već da to može biti i potencijalni kandidat za premijera ili predsjednika – zašto ne. Vidio sam da SDP ima brojne deficite, ali kadrovski ga ne bi trebalo otpisivati. Treba dati priliku svima", kazao je Picula za N1. Peđa Grbin rekao je da bi podržao Zorana Milanovića kao kandidata za predsjednika RH, ali Picula se s time ne slaže. "Grbin je dosljedan čovjek, kao i ja. Ja ne bih. Mislim da je svojim angažmanom, blagorečenim neortodoksnim, prešao crtu političkog angažmana. SDP je nakon toga u jednoj težoj situaciji nego što je bio prije toga. On nikad nije izišao iz zone komfora, ali je SDP uveo u zonu rizika", rekao je Picula o Milanoviću.

Možda ste propustili...

NAPADNUT SKAUT BIJELO-PLAVIH JAMIE FREEMAN

Ludilu treba stati na kraj

HRVATSKA, ITALIJA I SLOVENIJA

Ostaju kontrole na granicama

Najčitanije iz rubrike