Novosti
ČLANICA DRŽAVNOG IZBORNOG POVJERENSTVA IVANA BELEC

Izbori za EP: Prvi birači već obavili svoju dužnost
Objavljeno 9. lipnja, 2024.

Prvi birači u Hrvatskoj, koja četvrti put sudjeluje na europskim izborima, već su obavili svoju dužnost, u nedjelju ujutro izašli su na biračka mjesta koja su otvorena u 7 sati, a zatvaraju se u 19, do kada je na snazi dvodnevna izborna šutnja.  

Svih 6. 651 biračkih mjesta su otvorena, izjavila je članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivana Belec.

 Nema gužve, potvrdila je.

 Koliko je birača prijepodne obavilo svoju dužnost, DIP će objaviti u nedjelju u podne, a zatim i u 17 sati.

 Na nedjeljnim izborima za Europski parlament nešto više od 3,7 milijuna hrvatskih birača ima pravo odlučiti kojih će ih 12 hrvatskih zastupnika idućih pet godina predstavljati u tom Parlamentu.

 Među njima su i hrvatski birači u inozemstvu, u 40 država.

 Zbog vremenske razlike, prva biračka mjesta za izbor 12 hrvatskih europarlamentaraca, otvorena su u Australiji, u subotu u 23 sata, po hrvatskom, odnosno u 7 sati po lokalnom vremenu.

 Na glasačkom listiću kojeg birači dobivaju je 25 lista s imenima 300 kandidata.

 Prvi izborni rezultati znat će se u nedjelju u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, državi članici Europske unije čiji birači posljednji glasuju.

Izbori za Europski parlament, na kojima će u četiri dana glasovati do 360 milijuna ljudi u 27 država članica EU-a, započeli su u četvrtak, u Nizozemskoj.

 Uz 12 hrvatskih europarlamentaraca, birači u Gospiću, Raši, Rabu i Otoku Dalmatinskom u nedjelju prijevremeno biraju i svoju lokalnu vlast.

Gospićani biraju novog gradonačelnika, birači istarske općine Raša novu načelnicu, odnosno načelnika, a birači u Rabu i Otoku gradsko i općinsko vijeće.

 I dok će na svim drugim biračkim mjestima, birači dobiti samo jedan glasački listić, u tim će gradovima i općinama dobiti po dva, jednog s imenima kandidata za europske, a drugog s imenima kandidata za prijevremene lokalne izbore. Neće glasovati pred istim biračkim odborom, onaj za lokalne izbore bit će u drugoj prostoriji, potvrdila je Belec.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike