Novosti
PLENKOVIĆ: HRVATSKA UTJECAJNIJA NEGO IKADA PRIJE

Prikupljeno 76 potpisa za formiranje stabilne nove vlade, biraju se ministri
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Udio Domovinskog pokreta ipak je stao na 12 potpisa potpore premijeru, bez onoga Josipa Jurčevića
Prikupili smo 76 potpisa za formiranje nove, stabilne vlade, otkrio je premijer Andrej Plenković na predstavljanju HDZ-ove liste i izbornog programa za europske izbore Predsjedništvu i Nacionalnom odboru HDZ-a. Kaže da program "Hrvatska snažna i važna" govori o snažnoj Hrvatskoj koja je kapitalizirala svoj međunarodni položaj i koja je utjecajnija nego ikada prije.

Poručio je i kako u novim izazovima moramo biti spretni od korištenja našim međunarodnim položajem pa do svih mogućih politika na europskoj i nacionalnoj razini. Izrazio je zadovoljstvo što je naša zemlja prije pet godina u portfelje Europske komisije "utkala" demografsku politiku. Ono što se događa Hrvatskoj, kaže, nije svojstveno samo nama, nego je to problem diljem Europske unije, posebice zemalja srednje i istočne Europe.

Kazao je kako će učiniti sve da u idućem mandatu njegove vlade Hrvatska sa sadašnjih 76 posto dođe na 82 posto prosjeka EU-a. Statistika pokazuje, naglasio je, da u zemlji koja dođe na tu razinu jenjava trend iseljavanja, a razlike u odnosu prema Zapadu postaju sve manje. "Taj cilj nam je nadomak", poručio je. Podsjetio je na ostvarene projekte: Pelješki most, LNG terminal na Krku, projekt Slavonija i politiku ravnomjernog regionalnog razvoja, u koji je u posljednjih osam godina uloženo tri milijarde eura. Također je spomenuo kako je prije mjesec i pol dana donesena strateška odluku da se otvore pristupni pregovori s BiH. "To su gigantski uspjesi i uspjesi čije će vrijednosti ostaviti traga i smjera za nama najvažniju susjednu zemlju, a osobito za osnaživanje položaja hrvatskog naroda", istaknuo je.

S druge strane, kada je pak riječ o tome kako će Plenković posložiti novu vladu, kao i koliko će ministarstava ona imati, nema puno konkretnih novih informacija, čak i dosadašnji ministri tvrde da još ne znaju sve.

I Bosančić ministar?


Tu i tamo se ipak pojavi neka teorija, pa je tako tportal objavio kako je dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan vrlo izgledan kandidat za budućeg ministra pravosuđa i uprave. Ivan Malenica je navodno i sam zatražio svoj odlazak iz tog resora. I o jednom Slavoncu se govori kao o mogućem kandidatu za ministra, i to regionalnog razvoja i EU fondova. Takvu je ponudu navodno dobio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, čelnik vukovarsko-srijemskog HDZ-a. Kako je Marija Vučković ostala bez poljoprivrede, koju preuzima DP, ona bi mogla postati ministrica u resoru zaštite okoliša.

No dobrog raspoloženja u HDZ-u naravno ne nedostaje. Tako ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nije propustio "podsjetiti" predsjednika RH Zorana Milanovića na njihovo dopisivanje prije izbora. Objavio je na Facebooku fotografiju s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Ivanom Anušićem pa prozvao Milanovića. "Dobar dan Zorane, sjećaš se kad si, nekoliko dana prije izbora, najavio da ćemo se Anušić i ja sukobiti poslije poraza na izborima? Evo, izbori prošli, mi pijemo kavu i baš nam je lipo. A di si ti? Jesi sastavio Vladu? P.S. Pozdravi rođaka. Srdačan pozdrav, Oleg", napisao je Butković.

Njihovi novi partneri iz Domovinskog pokreta na sastanku Predsjedništva prihvatili su sklapanje sporazuma o sastavljanju vlade s HDZ-om, pri čemu će DP Plenkoviću dati 12 potpisa. Nakon "odcjepljenja" Mislava Kolakušića (Pravo i pravda) s njihove liste na njoj ih je ostalo još 13, no objavljeno je da svoj potpis neće dati ni Josip Jurčević. HDZ i partneri osvojili su 61 mandat, pa će im za većinu nedostajati tri glasa, koja im je prije obećao Klub nacionalnih manjina, s tim što zbog DP-a to neće biti SDSS. Glavni tajnik DP-a Josip Dabro kaže kako je Jurčević nezadovoljan što DP nije dobio kulturu, pa neće dati potpis Plenkoviću. "Mi smo stranka koja svojim članovima i zastupnicima dopušta slobodu govora i mišljenja", dodao je. Vjeruje da će unatoč tome i dalje s njim dobro surađivati u stranci.

Na tom sastanku, uz prihvaćanje sporazuma o sastavljanju vlade s HDZ-om, kažu iz DP-a, naglasak je bio da u budućoj vladi nitko neće u cijelosti kontrolirati resore, nego će DP u svakom provoditi dio svojih politika.

Resori zajednički


“Vodit ćemo Ministarstvo demografije, koje će biti ključno za provođenje pronatalitetnih politika, ali i useljeničke politike, kao i dijelom za zaštitu hrvatske granice", naglašavaju iz DP-a. Navode kako samodostatnost u proizvodnji hrane, uz demografsku obnovu, povratak mladih, obnovu sela i promjenu općedruštvene klime, ostaje njihov ključni cilj. "Dobili smo priliku situaciju mijenjati u praksi time što ćemo voditi Ministarstvo poljoprivrede. Osim toga, preuzimamo odgovornost i u resoru gospodarstva, koje je jedno od ključnih za postizanje ekonomskog prosperiteta. Pred nama je velik posao. Borba za bolju Hrvatsku tek počinje", ističu.

Izvjesno je da će jedno ministarsko (i mjesto potpredsjednika vlade) iz redova DP-a popuniti Mario Radić, a nagađa se da bi drugi njihov ministar mogao biti upravo Josip Dabro. Premda se proteklih dana u kontekstu ministarske dužnosti spominjalo i ime poznatog demografa Stjepan Šterca, gostujući u HRT-ovu Studiju 4, na pitanje hoće li biti ministar demografije, on se samo nasmijao i demantirao tu informaciju. Kazao je da je vlada politička, a na znanosti je da korigira njezine postupke te da ima savjetničku ulogu.

Predsjednik RH Zoran Milanović, inače, donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora, izvijestio je Ured predsjednika. Prema Odluci, prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održat će se u četvrtak, 16. svibnja, u 11 sati u zgradi Hrvatskoga sabora u Zagrebu.

Igor Bošnjak
STIER: USKLADIT ĆE SE PROGRAM VLADE
Zastupnik i član Nacionalnog odbora HDZ-a Davor Ivo Stier kaže kako je uvjeren da će timovi HDZ-a i DP-a uskladiti program vlade, referirajući se na zahtjeve koje je član Predsjedništva DP-a Nikola Bartulica iznio za podršku novoj Plenkovićevoj vladi. “Kao što su do sada sve faze uspješno završene, sasvim sigurno je da će naši timovi uskladiti program vlade, koji će biti prezentiran u Saboru i dobiti potporu saborske većine”, rekao je Stier. Naime, Bartulica je najavio da će kao preduvjet za tu podršku tražiti uvrštavanje četiri točke u koalicijski sporazum HDZ-a i DP-a - zaustavljanje “ideološke kolonizacije”, otvaranje konzularnih ureda za iseljenike, istragu o pandemiji i muzej žrtava komunizma. “Plenković će dobiti potrebne potpise, no moramo još definirati neke stvari”, ističe. Kaže da, nakon što je dogovorena forma - parlamentarna većina, treba definirati i sadržaj koji će odrediti smjer Hrvatske u idućem razdoblju.

Andrej Plenković

premijer RH

Učinit ću sve da Hrvatska u sljedećem mandatu sa 76 % dođe na 82 % prosjeka EU-a. U zemlji koja dođe na tu razinu jenjava trend iseljavanja, a razlike u odnosu prema Zapadu postaju sve manje.

Opara: Koalicija će biti uspješna

Zastupnik HDZ-a i član Nacionalnog odbora HDZ-a Andro Krstulović Opara izrazio je uvjerenje da će vladajuća većina odnosno koalicija HDZ-a s DP-om biti uspješna, dobra i nadasve pristojna. Rekao je da se Ministarstvo kulture ne dobiva, to nije plijen i ako je netko ljut, to je njegov problem - raspodjela dužnosti u vladi sastavni je dio kvalitetnog koalicijskog ugovora. Na pitanje boji li se pritisaka na Ministarstvo kulture, Krstulović Opara je odgovorio kako nije neuobičajeno da su ministri pod nekim pritiskom, ali i da im odolijevaju. Upitan o tjedniku Novosti, poručio je da gašenje ičega uopće nije na dnevnom redu.

Petir: Na mom tragu za Novosti

Marijana Petir, nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a, za N1 je rekla kako svi znamo da je politika umijeće mogućeg. Rekla je da i ona pazi kada govori o suparnicima, ne koristi se teškim riječima. Suparnički tabori nisu štedjeli jedni druge, nakon toga puno je teže sjesti za stol, rekla je. “Nama su građani dali jasnu poruku u kojem smjeru žele da vlada bude formirana. Vidljivo je da je vlada desnog centra u skladu sa željom građana i političari tih dviju opcija su sjeli za stol”, kaže Petir. Što se tiče financiranja Novosti, protiv čega je DP, Radić je, kaže, na njezinu tragu, jer je četiri godine i ona premijeru “skretala pažnju na to”.

Možda ste propustili...