Novosti
REZULTAT JAVNOZDRAVSTVENIH MJERA

Očekivani ljudski životni vijek će se produljiti za gotovo pet godina
Objavljeno 19. svibnja, 2024.
Očekivani će se ljudski životni vijek do 2050. produljiti za gotovo pet godina, objavio je časopis Lancet. Predviđa se da će se ukupni očekivani životni vijek ljudskog roda produljiti sa 73,6 godina 2022. godine na oko 78,1 godinu 2050., što je produljenje od 4,5 godina. Muškarcima će se on povećati sa 71,1 godinu na 76 godina, a ženama sa 76,2 godine na 80,5 godina. Najveći će porast biti u zemljama u kojima je očekivani životni vijek trenutačno niži.

Trend je uglavnom rezultat javnozdravstvenih mjera koje su spriječile i poboljšale stope preživljavanja od kardiovaskularnih bolesti, COVID-19 i niza zaraznih bolesti, kao i od majčinskih, neonatalnih i bolesti vezanih uz prehranu, kažu stručnjaci.

Iako se predviđa da će se očekivani životni vijek u svijetu povećati do 2050., napredak je sporiji nego u tri desetljeća koja su prethodila pandemiji COVID-19, pokazalo je istraživanje. Studija pokazuje da će aktualna promjena trenda u vezi s nezaraznim bolestima, poput kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa, kao i izloženost rizičnim čimbenicima povezanim s nezaraznim bolestima poput pretilosti, visokog krvnog tlaka, nezdrave prehrane i pušenja, imati najveći učinak na zdravstvene probleme iduće generacije.

Produljenje očekivanog životnog vijeka u jednakoj mjeri ne prati i produljenje života u zdravlju. Prosječan broj godina koje osoba može očekivati da će provesti u dobrom zdravlju povećat će se sa 64,8 godina 2022. na 67,4 godine 2050., što je povećanje od samo 2,6 godina. To daje naslutiti da se, iako se očekuje da će više ljudi živjeti dulje, očekuje i da će provesti više godina u lošem zdravlju. Istraživanje je pokazalo da se ukupni broj izgubljenih godina zbog lošeg zdravlja i rane smrti može pripisati metaboličkim čimbenicima rizika, poput visokog krvnog tlaka, visokog šećera u krvi i visokog indeksa tjelesne mase, mjere pretilosti, povećao za gotovo 50 posto od godine 2000. Analiza je svoje procjene temeljila na 88 čimbenika rizika i s njima povezanim zdravstvenim ishodima za 204 zemlje i teritorija od 1990. do 2021. godine. H
Možda ste propustili...

MONS. MARTINOVIĆ ZAREĐEN ZA POŽEŠKOG BISKUPA

“Očuvati moć zdravog rasuđivanja”

PREDSJEDNIK RH I VRHOVNI ZAPOVJEDNIK OS:

"Bez profesionalne vojske nije moguća ročna"

REZULTAT OBVEZUJE DA I DALJE ZASTUPAJU GRAĐANSKU HRVATSKU

Grbin i Borzan: Rezultat na euroizborima pokazuje da je SDP itekako živ i uspješan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske