Novosti
TVRDE DA IMAJU LJUDE SPOSOBNE BITI ČELNICIMA

“Sjevernjaci” bi mogli preuzeti vodstvo SDP-a i podignuti ga
Objavljeno 8. svibnja, 2024.
Predsjednik Koprivničko-križevačkog SDP-a Tomislav Golubić izjavio je u srijedu da SDP na sjeveru Hrvatske ima kvalitetne ljude koji su u stanju preuzeti vođenje stranke, dok se koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić nije želio izjasniti o mogućoj kandidaturi za predsjednika.

Nakon SDP-ova poraza na izborima sve se više špekulira tko bi mogao na čelu stranke zamijeniti Peđu Grbina, a iz stranačkih krugova neslužbeno se doznaje da jaki ljudi s hrvatskog sjevera razmišljaju o preuzimanju vodstva.

Golubić, predsjednik SDP-ove koprivničko-križevačke organizacije, rekao je Hini da su "sjevernjaci" brojem osvojenih preferencijalnih glasova pokazali da su prepoznati u biračkom tijelu. Pritom ističe Sinišu Hajdaša Dončića i Mišela Jakšića, čija su imena na glasačkim listićima zaokružile tisuće birača, što je dokaz njihove političke snage.

Hoće li oni biti kandidati za predsjednika SDP-a na unutarstranačkim izborima, koji se po statutu moraju održati šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora, Golubić nije želio odgovoriti rekavši kako tu odluku moraju donijeti njih dvojica.

Neslužbeno, Hajdaš Dončić i Jakšić razmišljaju o tome da njihova struja preuzme vođenje stranke, ali još nije odlučeno tko će od njih dvojice biti kandidat za predsjednika. Ta se ideja rodila u vrijeme predizborne kampanje, kada je dvojac, koordinirajući aktivnosti na terenu, bio u svakodnevnom telefonskom kontaktu. Nakon odrađene kampanje telefonska linija ostala je otvorena.

Jakšić je još u srpnju 2020. godine rekao kako ne otklanja mogućnost da se kandidira za predsjednika SDP-a, ali je potom odustao od te ideje. Četiri godine kasnije njegovo se ime u kuloarima, ali i medijima, ponovno spominje među kandidatima za predsjednika SDP-a.

S obzirom na to da je u međuvremenu postao jednim od najaktivnijih saborskih zastupnika i vodio Odbor za pravosuđe, gdje se raspravljalo o najškakljivijim temama u proteklom mandatu Sabora i Vlade, Jakšić je u te četiri godine ojačao svoj politički položaj, a u gradonačelničkom i saborskom djelovanju pokazao da mu ne manjka ambicija.

No, na izravan upit hoće li se kandidirati na najistureniju poziciju u stranci, Jakšić zasad odgovara u maniri diplomata.

- Trenutačno sam fokusiran na izbore za EU parlament, a nakon toga se pokreću unutarstranački izbori - bilo je sve što je Jakšić rekao Hini. Hina
Preferencijalni glasovi
Hajdaš Dončić s oko 21.000 i Jakšić s 14.000 preferencijalnih glasova dodatno su osnažili svoje startne pozicije u borbi za preuzimanje SDP-a na nadolazećim unutarstranačkim izborima. Osim toga, Jakšićevi glasovi imaju posebnu težinu jer se za njih izborio u svježe prekrojenoj IV. izbornoj jedinici, u kojoj je Podravina pripojena HDZ-u sklonoj Slavoniji i Baranji.