Novosti
NJEMAČKO-HRVATSKI GOSPODARSKI FORUM

Umjetna inteligencija: Hrvatske su tvrtke iznad europskog prosjeka
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Umjetna inteligencija već sada ima snažan utjecaj na razvoj raznih industrija, a može imati veliku ulogu u podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, rečeno je u srijedu na njemačko-hrvatskom gospodarskom forumu.

Forum naziva Budućnost Hrvatske: Konkurentnost, organizirala je Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Kako je istaknuo njezin predsjednik i izvršni direktor Megglea za jugoistočnu Europu Marjan Vučak, konkurentnost je između ostalog pokazatelj sposobnosti za privlačenje ulaganja, generiranje novih radnih mjesta te poboljšanje kvalitete života.

Poručio je da je cilj Komore još intenzivnija suradnja i više njemačkih ulaganja na hrvatsko tržište. Podsjetio je i na nedavno predstavljeno istraživanje u kojem je 88 posto poduzeća izjavilo da bi bilo spremno ponovno ulagati u Hrvatsku. "Ljudi vjeruju u hrvatsko gospodarstvo", izjavio je Vučak, dodajući da postoje i izazovi, primjerice u segmentima pravne sigurnosti, porezne politike i borbe protiv korupcije.

Uz ocjenu da digitalizacija može povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska Medeja Lončar naglasila važnost izrade nacionalnog programa razvoja umjetne inteligencije, te iznijela podatak da je Hrvatska iznad europskog prosjeka kada je riječ o poduzećima koja već koriste umjetnu inteligenciju.

Njemački veleposlanik u Hrvatskoj Christian Hellbach poručio je da Europa na svjetskom tržištu može biti konkurentna samo ako nastupa zajednički.

Glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić izjavio je da Hrvatsku u iduće četiri godine očekuje pad brojnosti radne populacije za više od 100 tisuća ljudi. "To je naš veliki izazov, kako održavati postojeću stopu rasta od tri posto ako nećemo imati dovoljno radne snage", istaknuo je. Fokus, kaže, treba staviti i na jačanje investicija privatnog sektora, pogotovo za vrijeme nakon 2027. godine, "kada prođe rekordni val EU-ovih fondova". Pritom smatra da je bitno nastaviti s poreznim rasterećenjem srednjih i viših plaća, što je važno za zapošljavanje u sektorima koji stvaraju višu dodanu vrijednost. Hina
Možda ste propustili...